CiU i ERC van per feina

Les dues formacions ja es van reunir ahir per negociar el pressupost

El full de ruta està avançat i el 27-S podria ser l'únic referèndum sobre la independència

16/01/15 02:00 BARCELONA - M.BATALLER/O.A.-ETXEARTE

Després de l'acord de dimecres, CiU i ERC ja han posat fil a l'agulla per encarar els primers reptes en el camí cap al 27-S. El pressupost és a l'horitzó i les dues formacions van reprendre ahir les negociacions per tal que es pugui aprovar a inicis del mes de febrer. Paral·lelament, s'està treballant en l'elaboració del full de ruta comú cap a l'estat propi, que es podria tancar els pròxims dies i en què s'estudia la possibilitat que el 27-S sigui l'únic referèndum sobre la independència. L'optimisme que ara regna en les direccions de CiU i ERC contrasta amb l'oposició, que ahir va tornar a carregar contra l'entesa rubricada a la cimera.

A partir de dilluns els consellers presentaran en comissions parlamentàries els pressupostos dels departaments i es votaran les esmenes de retorn. Tots els grups, excepte CiU, n'havien registrat i si alguna prosperava els comptes quedaven bloquejats, una situació que mai s'havia donat. Les últimes setmanes ERC havia amenaçat el govern d'utilitzar aquest mecanisme, però el pacte de dimecres ho ha canviat tot.

Els republicans retiraran els textos de rebuig i contribuiran a fer que el projecte superi la tramitació. Mentrestant negociaran amb CiU per millorar l'articulat del pressupost i la llei d'acompanyament, perquè consideren que la proposta actual és més pròpia d'una “autonomia” que no pas d'un país que vol exercir la independència. Insten l'executiu a incrementar la partida destinada a la hisenda pròpia i reclamen la redacció de noves lleis per a estructures d'estat.

Una d'aquestes normatives és la creació de la sindicatura electoral, una iniciativa que Mas ja va destacar com a prioritària en la seva compareixença després de la trobada de dimecres. Un altre aspecte que els de Junqueras exigeixen és reforçar les mesures per lluitar contra la pobresa energètica. Per la seva banda, Convergència defensa que l'actual projecte pressupostari ja potencia l'eix nacional, amb l'ampliació del cos de gestors tributaris i l'obertura de les delegacions de la Generalitat a Viena i Roma, però es mostren oberts a modificacions.

Per tal d'acostar posicions, ahir a la tarda hi va haver una reunió entre representants del Departament d'Economia, CiU i ERC, i les negociacions s'intensificaran avui i el cap de setmana perquè dilluns ja estiguin encarrilades i gairebé tancades coincidint amb la compareixença dels consellers. A més, dimarts s'inicia la ponència de la llei d'acompanyament.

Els nacionalistes i els republicans també estan enllestint el full de ruta que pretenen compartir en el programa electoral del 27 de setembre. En aquestes converses hi participen altres formacions i entitats civils, i està previst que els pròxims dies hi hagi una trobada multilateral per anar tancant diversos punts. Segons fonts de la negociació, les eleccions del 27-S podrien ser l'únic referèndum sobre la independència i, per tant, no hi hauria una segona volta electoral de ratificació com proposava Artur Mas en el pla que va presentar el 25-N. El president, tanmateix, va advertir ahir en una entrevista a TV3 que, tal com s'han previst els comicis del 27-S, no poden ser la “consulta definitiva”, sinó una oportunitat per donar veu a la gent. Si no hi hagués el referèndum de Mas, se celebraria el de ratificació de la constitució catalana. Altres veus implicades no neguen aquesta possibilitat, però alerten que és un full de ruta “complex” i amb “ramificacions”, que preveu diversos escenaris segons l'evolució del procés.

LES FRASES

El pressupost ha de maximitzar
la justícia social
i construir les estructures d'estat
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Les relacions entre CiU i ERC s'havien refredat molt, dimecres es va fer un pas important
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC

Desacords municipals

El president de la Generalitat va assegurar dimecres que l'acord CiU-ERC es prioritzaria en les corporacions locals que sorgeixin de les eleccions municipals del mes de maig. Unes paraules que alguns alcaldables republicans no han encaixat gaire bé i ahir mateix el candidat republicà a Barcelona, Alfred Bosch, descartava poder aplicar aquest pacte. “Ens presentem com a alternativa al govern de Xavier Trias. Representem un altre model de ciutat i volem governar Barcelona”, apuntava en una entrevista a Barcelona FM. En el mateix sentit, altres candidats també recordaven, via Twitter, que a l'hora de parlar de pactes s'han de prioritzar els interessos municipals i la llibertat i l'autonomia de cada secció local.

Darrera actualització ( Divendres, 16 de gener del 2015 02:00 )