La CUP alerta que no hi ha pla sinó objectius electorals

El PSC i ICV creuen que ERC prorroga el “fracàs” de Mas

Miquel Iceta, que vol ser el candidat socialista a la Generalitat, diu que Europa no reconeixerà el 27-S com a mandat independentista

16/01/15 02:00 BARCELONA - XAVIER MIRÓ
Joan Herrera , coordinador d'ICV, compareixia ahir acompanyat de la també coordinadora, Dolors Camats, i del diputat d'EUiA, Joan Mena. Foto: JOSEP LOSADA.

La CUP acusa el president Mas d'ajornar les eleccions que el moviment independentista volia ara amb l'únic objectiu de guanyar temps per refundar el seu espai electoral. La decisió, va advertir ahir el diputat Quim Arrufat, “perjudica enormement la majoria independentista sorgida del carrer”. L'acord de Mas i Junqueras és, segons la CUP, una simple reedició del pacte de govern que es va esgotar després del 9-N perquè a CiU li interessa guanyar temps i a ERC, evitar la llista única que volia el president. Segons Arrufat, això es fa evident amb l'acord anunciat abans-d'ahir al Palau de la Generalitat, on no hi ha cap estratègia cap a la independència perquè en cap dels anuncis fets públics ni en les converses en què ha participat darrerament la CUP s'ha debatut res d'allò que és imprescindible per la independència: com es maximitzen els vots a les eleccions, quin és el full de ruta compartit posterior i quina és l'estratègia diplomàtica internacional. Arrufat es preguntava per què els independentistes catalans s'han de creure que en el pròxim mig any es construiran les estructures d'estat que el govern va prometre el 2012 i que no ha volgut construir en dos anys. El PSC i ICV consideren que, amb l'acord per a la convocatòria d'eleccions el 27 de setembre, ERC prorroga el govern “fracassat” de Mas. Fracassat políticament en cinc ocasions consecutives, segons el PSC –pacte fiscal, pèrdua de 12 escons en les eleccions del 2012, consulta sense efectes jurídics, llista unitària i avançament electoral– i fracassat “socialment”, segons els ecosocialistes.

Fracàs polític i social

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va confirmar que es presentarà a les primàries del 26 de juliol per ser candidat socialista a la presidència de la Generalitat, acusa Mas de fer una fugida endavant cada cop que fracassa en el seu objectiu. I ara, diu, ha arribat el moment de parlar directament d'“engany”, perquè Mas i Junqueras volen substituir un referèndum per la independència per unes eleccions al Parlament. Encara que obtinguin majoria parlamentària, Europa no la reconeixerà com a mandat independentista, va avisar el líder socialista.

ICV va advertir ahir que no tractarà Artur Mas com a president sinó com a candidat i que no col·laborarà en la creació d'estructures d'estat que no suposin “vertebrar un estat social”, segons el coordinador nacional, Joan Herrera. Per ICV, no hi haurà cap més full de ruta que crear un “pol d'esquerres” i reclamar un referèndum vinculant. Dolors Camats diu que CiU i ERC han fet més petita la majoria pel dret a decidir.

Ara cal convèncer els indecisos

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, s'ha mostrat satisfeta per l'acord entre CiU i ERC al qual van contribuir aquest dimecres al Palau de la Generalitat. “Ens agrada sentir que som en una petita part responsables de l'acord”, va indicar ahir en una entrevista a TV3. Casals va explicar que ella i la resta dels negociadors –Artur Mas, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal– es van conjurar per no sortir sense acord, i finalment ho van aconseguir després de quatre hores de reunió. L'objectiu d'Òmnium els pròxims mesos serà convèncer els indecisos i el 27 de setembre donarà suport als partits que es presentin a favor de la independència. 

Darrera actualització ( Divendres, 16 de gener del 2015 02:00 )