Albert Sáez

ALBERT SÁEZ

Director adjunt

'Madrid calling'

@albertsaezc

'Madrid calling'

JOSÉ LUIS ROCA

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, durant el debat a quatre celebrat a Antena 3 i La Sexta el dia 7.


DIVENDRES, 15 DE GENER DEL 2016 - 20:50 CET

E l president Puigdemont va rebre finalment aquest divendres dues trucades des de Madrid per donar-li la benvinguda sense desitjar-li necessàriament sort en els seus propòsits. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han mostrat una mica més d’intel·ligència política que els assessors de la Casa Reial i els estrategs del PP. Rajoy segueix vivint a la Moncloa com si encara fos el president del Govern de la majoria absoluta. Mentrestant, les coses es van posant en un altre lloc. Un socialista ja és president de les Corts i els independentistes segueixen units encara que sigui de penal i en la pròrroga. El moviment de Podem i del PSOE fa pinta d’avançament d’una nova etapa a Espanya i a Catalunya.

Com va quedar perfectament retratat en el debat d’investidura, la legislatura al palau de la Ciutadella es jugarà en la confrontació entre tres quimeres: la independència, el referèndum pactat i la reforma constitucional federal. Els partidaris de cada opció es resisteixen a veure la dimensió utòpica de la seva proposta perquè consideren que somiar és una actitud negativa en política. Però el cert és que els grans moments de la història corresponen a fer realitat els somnis d’una majoria. ¿Quina majoria? El president Puigdemont la va encertar quan va dir a Mònica Terribas que el seu govern té majoria per seguir alimentant el somni però no per completar-lo. Un argument semblant va utilitzar per rebatre a Lluís Rabell al defensar-se de les acusacions que li va llançar de «somiatruites». ¿Què és més somni, es discuteix aquests dies a Catalunya, que el Govern català proclami la independència, que Espanya autoritzi un referèndum o que el PP assumeixi una reforma constitucional federal? 


TRES NEGACIONS

¿Pot sortir una afirmació a partir de tres negacions? Els manuals de lògica diuen que sí. Si un objecte no és persona, ni animal ni cosa, és una divinitat. Tot indica que els esforços del nou Govern de la Generalitat es dirigiran a festejar Catalunya Sí que es Pot. El pla de xoc aprovat amb la CUP es presentarà com una oportunitat per dur a terme una ruptura en termes socials i no simbòlics o identitaris. Dos somnis entrecreuats
.