POLÍTICA
BARCELONA - 16 gener 2017 2.00 h

El govern desembarcarà a Brussel·les pel referèndum

 Puigdemont, Junqueras i Romeva faran pedagogia el 24 de gener al Parlament Europeu davant de mitjans, diplomàtics i eurodiputats

 Diplocat creu que es reconeixerà, si és “just i transparent”

Ò. PALAU - BARCELONA

El president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Afers Exteriors Raül Romeva desembarcaran en bloc el dimarts 24 de gener al vespre a Brussel·les per protagonitzar un acte a la seu del Parlament Europeu, apadrinat pels eurodiputats d'ERC i el PDeCAT, amb l'objectiu d'explicar i fer entendre al món el referèndum sobre la independència de Catalunya que es convocarà abans de l'octubre, segons ahir van avançar a l'ACN fonts del govern. A fi de buscar complicitats que acabin duent al reconeixement internacional, que serà la clau que en darrer terme donarà o no efectivitat a la votació, l'executiu enviarà els seus pesos pesants al cor de la UE per fer-ne pedagogia en primera persona i alhora donar un missatge de tranquil·litat i confiança europeista, davant un auditori que es preveu que formaran –el registre hi resta obert– diplomàtics, eurodiputats i mitjans internacionals.

El govern, que ha triat l'eurocambra perquè simbolitza la sobirania popular al continent, vol fer èmfasi en la vinculació entre el referèndum i l'exquisida vocació democràtica del procés, i explicarà que a Catalunya hi ha una àmplia majoria social i política que aposta per una votació que es pretén pactar amb l'Estat, a qui s'ha tornat a fer arribar la petició. També denunciarà, però, que l'executiu de Rajoy no té ni intenció de parlar-ne, si bé refermarà que el referèndum no se supeditarà al seu permís i s'organitzarà igualment amb la legalitat pròpia i seguint els cànons internacionals. En el mateix sentit, s'insistirà que el procés no pretén desestabilitzar la Unió Europea, de què en tot cas un Estat català vol seguir formant part de totes totes.

Precisament ahir, en una entrevista al diari La Razón, el president espanyol Mariano Rajoy tancava la porta per enèsima vegada a pactar el referèndum, i descartava a més que les institucions catalanes l'acabessin convocant unilateralment. “El referèndum a Catalunya no se celebrarà, ho sap tot el món”, resumia, inclòs “els que n'han fet el seu únic discurs polític”, a qui tornava a demanar diàleg per “avançar en altres afers que interessen, i molt”.

Entretant, el secretari general de Diplocat, Albert Royo, es mostrava convençut a Europa Press que la comunitat internacional reconeixerà els resultats d'un referèndum a Catalunya, encara que sigui unilateral, sempre que sigui “just i transparent”, és a dir, si “tothom que vulgui hi pot participar”. Royo recordava que organitzacions i mitjans internacionals donen per fet que la votació es farà, i no entenen que el govern estatal es tanqui a una petició del 80% de la societat catalana. Diplocat, precisament, endegarà una campanya en els propers mesos per “fer pujar els colors” a l'Estat i internacionalitzar la “persecució judicial” als càrrecs electes catalans arran del procés, que consistirà entre d'altres a posar en contacte alguns dels afectats, com la presidenta del Parlament Carme Forcadell, amb “persones de l'exterior”.

També ahir, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va dir que veuria bé que es faci el referèndum sobre la independència a tot Espanya, perquè permetria saber com veuen tots els espanyols les relacions amb Catalunya. Ara bé, defensava que l'únic resultat que hauria de tenir-se en compte després és el que es doni al país: “El futur de Catalunya només ha d'obeir al que decideixin els ciutadans de Catalunya”, sentenciava.

LES FRASES

El referèndum no se celebrarà; això ho sap tot el món, inclòs els que n'han fet el seu únic discurs polític
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
La llei del referèndum durarà hores, i potser llavors hi haurà d'haver desobediència civil
Joan Josep Nuet
DIPUTAT DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT I SECRETARI TERCER DE LA MESA
Fer un referèndum també a la resta de l'Estat? Cap problema; és un instrument democràtic positiu
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC

Nuet no descarta la desobediència si aturen la llei

El coordinador general d'EUiA i secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, va obrir ahir la porta a desobeir quan el TC suspengui la legalitat catalana que empararia el referèndum. Nuet va explicar a Efe que la tramitació de la llei de transitorietat que Junts pel Sí i la CUP ja tenen enllestida es farà per parts, i s'iniciarà amb la referent al referèndum. Segons ell, però, no s'arribarà ni a aprovar, ja que el TC la suspendrà només d'iniciar-se'n la tramitació. “Durarà hores”, creu, si bé en aquell moment “potser hi ha d'haver desobediència civil, com durant la Transició”. “No podrem parar de pedalar, perquè seria dir al govern del PP que estarem quiets perquè manen”, diu.

Segons Nuet, es podria contestar possibles inhabilitacions amb un procés participatiu abans de l'estiu, que no seria un referèndum, això sí, a què no es renunciaria. En tot cas, aposta per “una mica de pausa” per definir una estratègia “més a llarg termini”. Per a Nuet, com més autoritària sigui la resposta de l'Estat més pot canviar el procés, ja que més profundes seran les apel·lacions a la democràcia.