POLÍTICA
GIRONA - 16 febrer 2016 2.00 h

Xuclà treu de nou la idea del front comú gironí a Madrid

 El PSC recorda que van ser ells els qui van proposar, ja en campanya, un pacte en els grans temes de la demarcació

 També s'hi mostren a favor En Comú i ERC, que destaca que sempre ho ha defensat

LURDES ARTIGAS - GIRONA

Els diputats al Congrés i els senadors de Democràcia i Llibertat (DL) van comparèixer ahir davant la premsa per tornar a treure la idea sempre promulgada i mai materialitzada d'un gran pacte entre tots els electes gironins a Madrid per fer un front comú en els grans temes de la demarcació. El cap de llista, Jordi Xuclà, va afirmar que després del 20-D “les cartes han quedat repartides de tal manera” que és el millor moment per fer possible un acord “que fins ara per la majoria absoluta del PP i la deixadesa del PSOE no havia estat possible”. Des de DL van considerar “viable” aconseguir aquest pacte “de mínims comuns denominadors” amb les altres forces que van treure representació a Girona –ERC, el PSC i En Comú Podem– i van dir que cal fer-ho “abans que hi hagi govern i saber qui té cada responsabilitat”. A més, van insistir que això “no prejutja” el sentit del seu vot en la investidura.

Set punts de partida

La proposta de DL inclou set punts. El primer és el de l'N-II, en què es considera que cal accelerar les obres dels trams en marxa, però obren la porta a no desdoblar els trams del nord pendents si és possible passar gratuïtament per l'AP-7 “un cop acabi la concessió el 2021”. Aquesta proposta és una mà oberta a En Comú Podem, que sempre s'ha mostrat contrària al desdoblament. “L'objectiu és que els ciutadans puguin anar de manera gratuïta en una via desdoblada de Tordera a la Jonquera i també d'Olot a Llançà”, va assegurar Xuclà. El segon punt és recuperar la inversió en costes i el tercer que alguns béns immobles de l'Estat que ara estan infrautilitzats –sobretot de Defensa– es puguin dedicar a usos per als ciutadans. Els altres punts que cal accelerar, segons DL, són la conversió de Palamós en port internacional, la parada del TAV a l'aeroport, la reposició del parc Central de Girona i l'arxiu provincial.

Resposta de la resta

La resta de formacions van rebre ahir la proposta entre l'afirmació que és “obvi” que seria bo assolir un acord d'aquest tipus però que això no és res de nou i el recel per com s'havia fet “de cara a la galeria” i sense haver-los consultat res abans. De fet, tot i que Xuclà va afirmar en la conferència de premsa que tindria contacte amb tots aquesta setmana, ahir ningú havia rebut cap trucada seva.

El més dur va ser Marc Lamuà, del PSC, que va recordar que ell ja havia proposat a Xuclà fer un front comú a Madrid durant la campanya electoral –“celebrem que finalment els diputats de DL s'hagin adonat de la conveniència de fer pinya”, va afirmar irònicament– i va criticar ja alguna de les propostes de punt de partida de DL, com ara la parada de l'aeroport. La resta va afirmar que eren part del seu programa: ”Que no pateixi el senyor Xuclà perquè seran prioritats del govern socialista.” Des del PSC, a més, es va proposar ampliar al Parlament un acord entre diputats gironins en defensa dels temes de la demarcació.

Des d'ERC, l'altre partit –juntament amb DL– que té dos diputats al Congrés per Girona, Teresa Jordà va també va remarcar que la proposta “no és cap novetat” i va deixar clar que ERC sempre hi serà. “Sempre hem intentat actuar com a lobby gironí a Madrid i estarem encantats de ser-hi si s'obren converses”, va subratllar. Va avisar, però, que “hi ha alguns punts de vista que seran diferents i per això hauria estat millor parlar-ne abans de fer cap exposició pública”. A més, va veure “un problema de tempos” amb algunes de propostes de Xuclà, com ara el rescat de l'AP-7 l'any 2021: “Això queda molt lluny. Nosaltres som a Madrid només pel temps just i necessari per defensar el vot independentista del 27-S.”

Per la seva banda, la diputada gironina d'En Comú Podem al Congrés, Dolors Terrades, també va considerar “lògic” posar-se d'acord amb la resta de partits “en coses concretes de Girona” i va afirmar que fins i tot ja n'havia parlat amb Joan Olòriz, el segon diputat d'ERC.

LES FRASES

Hi ha una agenda gironina pròpia en què ens podem posar d'acord i ens hem de posar d'acord
Jordi Xuclà
DIPUTAT DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT
No és cap novetat. Sempre hem intentat actuar com a ‘lobby' gironí a Madrid en els grans temes
Teresa Jordà
DIPUTADA D'ESQUERRA REPUBLICANA
Celebrem que finalment els diputats de DL s'hagin adonat de la conveniència de fer pinya
Marc Lamuà
DIPUTAT DEL PARTIT SOCIALISTA
És una idea que jo també tenia. En coses concretes de Girona és lògic posar-nos d'acord
Dolors Terrades
DIPUTADA D'EN COMÚ PODEM