POLÍTICA
BARCELONA - 16 març 2017 2.00 h

Junqueras aposta perquè tot el govern firmi el referèndum

 El líder d'ERC fa extensiva la responsabilitat de la convocatòria al conjunt de l'executiu i no té por de ser inhabilitat

 Jané descarta que la consulta generi cap bretxa al gabinet

 Baiget, disposat a signar

EMILI BELLA - BARCELONA

Carles Puigdemont va encarregar al setembre al vicepresident –i líder d'Esquerra–, Oriol Junqueras, i al conseller d'Afers Exteriors –i cap de llista de Junts pel Sí–, Raül Romeva, l'organització del referèndum sobre la independència, una decisió que es va interpretar com una manera de garantir la implicació del dirigent republicà en el referèndum i de relligar-lo al destí del president (que no té intenció de presentar-se a les pròximes eleccions) davant l'ofensiva judicial inhabilitadora de l'Estat. Junqueras va col·lectivitzar ahir la responsabilitat d'aquest repte i va defensar la necessitat que sigui el govern en ple el que s'hi impliqui, amb la signatura col·legiada de la convocatòria del referèndum.

A ningú se li escapa que la firma pot complicar el futur polític dels implicats, en un context de puixança d'Esquerra. “Jo encantat de signar el que faci falta. Davant d'una cosa d'aquest tipus, el millor és que ho signem tots i tothom s'hi impliqui, que sigui el conjunt del govern el que ho signi”, va defensar el vicepresident en una entrevista a RAC1. “De fet, hi ha un compromís que aquest tipus de decisions les farem de manera col·lectiva”, va recordar.

Personalment, Junqueras no té cap intenció de posar-se una data de caducitat en política, però va advertir: “Si m'inhabiliten, doncs m'inhabiliten. A mi això no m'intimida.” “Si guanyem, és evident que la nova república no inhabilitarà ningú. I si perdem i m'inhabiliten, doncs estaré inhabilitat”, va rematar.

Amb la firma coral, Junqueras tornava la pilota a Puigdemont i reclamava tàcitament la implicació de tots els companys de govern –del Partit Demòcrata– en la contesa, prova irrefutable que tot el gabinet viatja en el mateix vaixell, un fet que esvairia eventuals mirades de reüll entre els socis per aquesta qüestió.

“El govern va a l'una”

El conseller de l'Interior, Jordi Jané (PDeCAT), que està cridat a tenir un paper destacat en l'èxit del referèndum com a responsable dels Mossos, va voler garantir que la convocatòria no generarà cap fissura en el si de l'executiu. “El govern va absolutament a l'una, no vulguin buscar bretxes dins del govern perquè no en trobaran. El que es decideixi en cada moment, s'adoptarà de manera col·legiada, perquè és un govern que va a l'una”, va afirmar.“Tots els consellers farem el que com a govern se'ns demani que fem en cada moment”, remarcava Jané, que demanava no avançar esdeveniments.

Qui sí que va mostrar públicament la disposició nítida a firmar el decret per treure les urnes al carrer va ser el conseller d'Empresa i Coneixement, el també exconvergent Jordi Baiget: “Soc absolutament solidari amb el govern i amb la missió clara del referèndum. Estic disposat a signar.”

En aquest sentit, seran significatives les posicions de consellers com ara Santi Vila, que ha manifestat la seva disposició a competir per l'alcaldia de Barcelona, o Meritxell Borràs, com a titular de Governació, un departament que estava cridat de manera natural a organitzar la consulta fins que Puigdemont la va encarregar a Romeva.

D'altra banda, el vicepresident no va voler especular amb la possibilitat d'avançar la data del referèndum –“treballem per fer-lo en el moment més adequat”–, previst per a la segona quinzena de setembre, però sí que va descartar del tot unes eleccions a curt termini.

El millor és que ho signem tots i que tothom s'hi impliqui, que sigui el conjunt del govern el que ho signi
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
El govern va absolutament a l'una, no busquin bretxes dins del govern perquè no en trobaran
Jordi Jané
CONSELLER D'INTERIOR
Soc absolutament solidari amb el govern i amb la missió clara del referèndum. Estic disposat a signar
Jordi Baiget
CONSELLERD'EMPRESA

“Un dia ens preguntaran a l'Haia com ho hem fet”

Oriol Junqueras es va mostrar ahir convençut que la independència de Catalunya arribarà un dia al Tribunal Internacional de Justícia, el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, situat a l'Haia, on caldrà explicar tots els passos seguits per assolir-la. “Nosaltres volem fer-ho seguint la legalitat, perquè, el dia que siguem observats des de fora, un dels criteris fonamentals que ens preguntaran serà si ho hem fet tan bé com podíem i pels camins que pertocaven legalment. Nosaltres hem de poder dir que sí, perquè un dia ens ho preguntarà la cort internacional de justícia de l'Haia”, va avançar el vicepresident. Aquest panorama de futur venia a tomb per respondre sobre la data del referèndum: “Tenim clars els calendaris necessaris per poder-ho fer.”

En el camí cap al tribunal internacional, Junqueras va predir una negociació del procés de separació de Catalunya i de divisió d'actius i passius amb l'Estat espanyol. “El més interessat en què hi hagi una negociació serà l'Estat”, va reblar.