POLÍTICA
Barcelona - 16 novembre 2015 2.00 h

JxSí mantindria l'electorat més fidel i CSQP, el que menys

 El traspàs de vots més alt (10,1%) seria des del PP cap a Ciutadans

 Un 4,4% dels votants del PP no votarien el 20-D

D.B

L'últim estudi del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) presentat divendres demostra que l'electorat més fidel és de Junts pel Sí. És a dir, el nombre d'enquestats que van votar per una formació política determinada el 27 de setembre passat i que ara afirmen que tornarien a votar la mateixa formació política. Gairebé un 91% dels electors que van votar els de Raül Romeva ara ho tornarien a fer, seguits en percentatge pels de la CUP, amb pràcticament un 89%.

A l'altre costat de la balança hi ha el PP i Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Els seus votants són els que més canviarien d'opció política, ja que només aconseguirien mantenir un 79,3% i un 76,1% de
les paperetes, respectivament. De fet, aquestes són les dues úniques opcions que no superen la barrera del 80% de repetidors.

Traspàs de vot

Però els ciutadans que diuen que ara com ara no tornarien a votar el mateix que el 27-S, quina opció triarien? Junts pel Sí i Ciutadans són els que rebrien més vots provinents d'altres partits polítics. Concretament, a Junts pel Sí hi anirien a parar un 5,8% dels votants de CSQP i un 5,9% dels de la CUP. I al contrari, el 3,9% dels que van votar la coalició de partits proindependència aniria als cupaires. Sorprèn la dada dels que deixarien de votar Ciutadans: el percentatge més alt –molt ajustat amb els que anirien votarien el PSC– se l'emporten els ciutadans que no exercirien el dret de sufragi.

De tota manera, qui s'emporta el percentatage més alt de votants decebuts és el PP. Una de cada deu persones que va votar la candidatura de Xavier García Albiol ara votaria la llista encapçalada per Inés Arrimadas. Però també cal destacar que un 4,4% d'electors del PP no anirien a votar i un 1% votarien l'opció independentista de Junts pel Sí. Ningú que hagi votat aquesta coalició o la CUP no canviaria a C's o al PP.

LA XIFRA

90,7
per cent
dels votants de Junts pel Sí és el que els tornarien votar, i un 76,1% dels de CSQP canviarien de partit.