CiU aparca la crisi interna

La direcció dóna per tancada la divergència al Congrés i l'atribueix a un “malentès”

Refermen el suport a Duran com a cap de files a Madrid i acorden millorar la coordinació

17/02/15 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Notícies relacionades

“Ho donem per tancat.” Amb aquesta contundència va bandejar ahir el secretari general de CiU, Ramon Espadaler, la crisi oberta dimecres passat en el grup parlamentari a Madrid. Els dos socis de la federació van arribar a la reunió de l'executiva, la primera d'ençà de l'episodi al Congrés, amb una clara voluntat de girar full respecte a la polèmica. La conclusió conjunta per suturar la nafra és que la votació divergent de la proposició de llei contra el gihadisme (els diputats convergents es van abstenir i els socialcristians hi van votar a favor) va ser un “malentès”. Josep Antoni Duran i Lleida estava convençut que la direcció de CDC havia donat l'ordre de desmarcar-se als diputats convergents –cosa que neguen amb rotunditat al carrer Còrsega– i havia denunciat el que considerava una “desautorització”. Aquest malestar es va saldar ahir amb una declaració de “plena confiança i suport” a la cúpula del grup parlamentari que encapçala Duran. La va pronunciar Espadaler, acompanyat de Lluís Corominas, en la roda de premsa posterior a la reunió.

Duran, però, no va parlar explícitament de desautorització en l'executiva, segons fonts de CiU, i la trobada es va desenvolupar de manera “cordial” i “sense tensió”. Els convergents i els socialcristians van exposar la seva versió dels fets fins a arribar a la tesi de l'error d'interpretació: van diferir sobre el sentit del vot en què s'havia de traduir l'acord previ de la direcció de CiU de no obstaculitzar la tramitació de la reforma penal, pres el 26 de gener. De la banda socialcristiana, van intervenir Duran, Espadaler i Josep Sánchez Llibre. De la convergent, Josep Rull i Lluís Corominas, segons fonts presents a la reunió.

Els dos partits també van convenir en la necessitat de millorar els “mecanismes de coordinació”. La divergència al Congrés, de fet, va aflorar in extremis, poc abans de la votació, i es van conjurar perquè no es torni a repetir. Segons un dirigent de la CiU, es va plantejar que s'aixequi acta dels temes susceptibles de generar polèmica. Duran ha citat avui els portaveus adjunts de CiU a la cambra baixa, Pere Macias i Josep Sánchez Llibre, per “parlar a fons” i enfocar el funcionament del grup parlamentari a partir d'ara. Sánchez Llibre va arribar a plantejar que s'eliminessin les reunions dels dimarts a Madrid.

En mans del grup, precisament, està ara la decisió definitiva sobre el pacte d'estat entre el PP i el PSOE. La federació va registrar a la tarda les seves esmenes i decidirà el pronunciament últim en funció de si són acceptades o no.

CiU feia pinya d'aquesta manera davant de la proximitat de les municipals. El pacte contra el gihadisme no és, de fet, una qüestió estructural que preocupi les direccions dels dos partits. En el teló de fons hi ha la posició que ha d'adoptar Unió sobre la independència, que CDC està decidida a incloure al programa electoral encara que es trenqui la federació, i sobretot el desgast intern de més de dos anys de tensions cícliques pel procés.

Artur Mas va admetre que la relació entre els dos partits “no és una bassa d'oli”, però va donar valor al camí fet. “Com que el moment que vindrà a partir d'ara encara serà més clau, el repte que tenim és seguir-nos posant d'acord”, hi va afegir. Duran, no obstant això, insinuava que no cedirà. A través de Twitter va insistir que Unió manté un projecte confederal per a Catalunya. És, segons va dir, “la resposta a haver de decidir entre la via autonomista o imitar CDC i abraçar la independència”.

LES FRASES

D'aquí al 27-S no sé què passarà, però
[...] fins ara, en els moments clau ens hem posat d'acord
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITATI LÍDER DE CIU
UDC defensa la via confederal, la resposta a [...] decidir entre
la via autonomista
o imitar CDC

Josep A. Duran i Lleida
PORTAVEU DE CIU AL CONGRÉS

Per ERC, no afecta el procés

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va evitar ahir qualsevol polèmica amb CiU i va assegurar que les qüestions internes de la federació no afecten al procés ni al contingut del pacte subscrit amb els republicans el mes passat. En aquest sentit, Simó va recordar que Artur Mas ha parlat de manera “molt clara” sobre les eleccions del 27 de setembre. Qui sí veu una relació evident entre la crisi interna a CiU i el procés és el PSC, que ahir va augurar nous conflictes en el bloc sobiranista i va convidar Unió a clarificar la seva posició, mentre que ICV va acusar Convergència d'haver centrat l'acció del govern en la campanya electoral. Per la seva banda, C's i UPD van urgir Duran i Lleida a trencar amb els seus socis de federació.

Darrera actualització ( Dimarts, 17 de febrer del 2015 02:00 )