POLITICA
BARCELONA - 17 abril 2016 2.00 h

Vic crida “sense por” a favor de les llibertats

 Un miler de persones es manifesten a la capital d'Osona a favor del regidor investigat per l'Audiencia Nacional

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

Un miler de persones es van manifestar ahir pels carrers de Vic per donar suport al regidor de Capgirem Vic, Joan Coma Roura, i a tots els càrrecs electes catalans denunciats per la fiscalia espanyola a l'Audiencia Nacional per haver votat a favor de la resolució parlamentària de desconnexió amb l'Estat espanyol del 9 de novembre del 2015. Coma és el primer regidor al qual el titular del jutjat central 2 de l'Audiencia Nacional, el magistrat Ismael Moreno, ha informat que investiga per un delicte d'incitació a la sedició, tot i que encara no l'ha citat a declarar.

El regidor vigatà va encapçalar la manifestació amb una pancarta amb el lema Per les llibertats, ni un pas enrere. A primera fila, l'acompanyaven ciutadans i els presidents d'Òmnium i de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. També hi havia els tres regidors de la CUP de Barcelona, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, els dos vicepresidents de l'Associació de Municipis per la Independència, i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra (CiU), entre d'altres.

La manifestació va sortir a dos quarts de set del vespre de la plaça de la Noguera, al barri del Remei, per enfilar diversos carrers fins a la plaça Major. Els crits de “Sense por! Desobeïm per la independència”, “Moreno, franquista, posem a la llista”, i “Tots som Coma” van ser els crits, pacífics i sense crispació repetits pels participants. La majoria eren veïns de la capital d'Osona, parelles joves amb els seu fills i matrimonis grans, alguns dels quals explicaven que coneixien Coma de ben petit.

Feministes a la marxa

Els integrants de la Colla de Geganters i Grallers del carrer de la Riera de Vic, amb els gegants la Revolució i el Rogeret, van animar el seguici. Qui tampoc va faltar a la protesta pels drets civils va ser Núria Casals i altres dones integrants de Feministes per la Independència, creat fa dos anys i que es reuneixen a Ca la Dona de Barcelona. Casals va avançar que per al juny preparen una trobada amb altres grups de dones de formacions independentistes per impulsar juntes un grup de pressió perquè la visió de gènere no s'oblidi en aquest procés constituent d'un nou estat, i el paper de la dona estigui representat en les institucions, assignatura encara pendent.

El regidor independentista Joan Coma, abans de començar la manifestació, es va mostrar “emocionat” pel suport rebut i va assegurar que “l'Audiencia Nacional no té cap legitimitat” i que “l'Estat persegueix el moviment de la independència” i va assegurar: “Continuarem endavant contra les pràctiques repressives de l'Estat.” Les protestes contra “l'ofensiva antidemocràtica de l'Estat espanyol” no s'aturen i el Moviment 30/03 (la data en què Coma va rebre la comunicació de l'Audiència que l'investigava) convoca una nova manifestació el 7 de maig, a les 5 de la tarda, a la plaça Universitat de Barcelona.

Recollida de signatures

A més, la plataforma ciutadana ha començat a recollir signatures de suport a través del manifest Per les llibertats, ni un pas enrere. De moment, prop de 500 persones a títol individual i 100 entitats del país ja s'han adherit al manifest. Entre els firmants del text hi ha col·lectius com ara l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium o Procés Constituent, i també d'individuals de centenars de persones sense vinculació directa amb política, o d'artistes com Titot, Joan Reig, Gerard Quintana, Xavi Sarrià, Ivan Prado o Fermin Muguruza, entre d'altres.

LA FRASE

No reconeixem l'Audiència. Seguirem endavant malgrat les pràctiques repressives de l'Estat espanyol
Joan Coma

REGIDOR DE CAPGIREM VIC

LA XIFRA

280
municipis
van aprovar mocions a favor de la resolució del 9-N. Alguns no han respost al requeriment judicial.

LA DATA

07/05/15
Manifestació
contra l'ofensiva antidemocràtica de l'Estat espanyol. A les 17 h, a plaça Universitat de Barcelona.