ARTICLES
17 juliol 2015 2.00 h

VUITS I NOUS

Xantatge

MANUEL CUYÀS

Al final la llista “civil” l'han feta els polítics, que és el que toca. I l'han feta molt bé. Raül Romeva de primer i Carme Forcadell i Muriel Casals darrere seu. Després, Artur Mas i Oriol Junqueras. A partir d'aquí ja es veurà, si no és que des de la redacció d'aquest article i la seva lectura ja s'ha vist i se sap. Polítics en actiu barrejats amb persones que no ho són: la idea de Mas exposada en la conferència del Fòrum el 25 de novembre. Els que volen posar aigua al vi i tot el dia rondinen, els que rondinaven quan no hi havia llista perquè no n'hi havia i rondinen ara perquè n'hi ha, diuen que l'acord entre Mas i Junqueras per concórrer d'aquesta manera a les eleccions de setembre ha estat fruit d'un “xantatge” del primer sobre el segon. Sí, és clar. Tota negociació és un “xantatge”. Hi ha paraules més amables per qualificar les transaccions entre persones, però si d'entre totes prefereixen xantatge, en direm “xantatge”, que sempre és preferible a “extorsió” o coses pitjors. Ens abstindrem de donar idees, que encara s'hi agafarien. Mas ha fet “xantatge” a Junqueras recordant-li per exemple que ell té la facultat de convocar eleccions i, per tant, d'endarrerir-les, cosa que a Junqueras no interessava. Molt bé. ¿I no ha fet alguna mena de “xantatge” Junqueras a Mas? Mas no va primer a la llista. Va quart. Suposo que alguna pressió de Junqueras hi ha hagut pel mig.

Uns altres, també escollits entre els rondinaires, diuen que no s'ha vist mai que el votants de Convergència i d'Esquerra votin algú d'ICV. Parlen de Raül Romeva, que n'era militant fins fa uns dies. Es veu que els fa riure. Que riguin i facin veure que se n'escandalitzen tant com vulguin. Faria més riure si els moments excepcionals com els que ens trobem es ventilessin amb solucions convencionals, amb llistes ordenadetes i de tràmit.

El president Mas de tant en tant ens dóna disgustos perquè fa l'efecte que no sap per on va, però a l'hora de la veritat no falla mai i demostra que en sap molt. Molt més que jo, que de vegades m'he impacientat, i que altres comentaristes. I qui diu Mas diu Junqueras, que ha estat sensible al “xantatge”, o sigui, a la negociació i al clam de la gent, vencent algunes resistències i mantenint-ne d'altres. Política, en resum.

Diuen també que Mas vol dissimular les retallades, que es vol salvar a ell mateix sense que en realitat li importi la independència, etcètera. Raül Romeva, un dels cocos més analítics del país, hauria acceptat encapçalar la llista si això fos així? D'aquí la jugada mestra de posar Raül Romeva, i d'aquí que cogui tant.