Política

L'oposició acusa CiU i ERC d'obrir la campanya electoral

Els republicans celebren les "garanties" per a la independència

Edició impresa Política | 18/02/2015 - 00:00h

Àlex Tort
Barcelona


Un cop Artur Mas ha comparegut a la comissió d'investigació del cas Pujol, les relacions entre CiU i ERC sembla que s'han redreçat. O si més no totes dues forces polítiques s'esforcen a fer-ho entendre a l'opinió pública. Mentre l'oposició carregava contra el Govern i l'acusava d'iniciar la campanya electoral amb l'anunci d'un decàleg de mesures per portar a terme fins a les eleccions del 27 de setembre, ERC va confirmar la seva "satisfacció" perquè permetran afrontar amb garanties la "fase d'independència, la que començarà, si així ho volen els ciutadans, després dels comicis".

El soci parlamentari de CiU considera que les eleccions de setembre són "un veritable referèndum", i ahir Oriol Amorós, diputat d'ERC al Parlament, va qualificar de "positiva" la compareixença del president de la Generalitat per explicar el seu full de ruta fins el 27-S. Per Amorós "ara cal que hi posin ganes, il·lusió i rigor" per tirar endavant sobretot les estructures d'Estat que Mas es va comprometre ahir a enllestir amb la comissió de transició nacional que dirigirà el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer. "El sí en les eleccions s'ha de fer possible", va assegurar el republicà, "i per això abans ha d'estar enllestida la hisenda pròpia i la seguretat social catalana". Amb aquest objectiu ERC es compromet a "treballar de valent" i diu que se sent obligada a "empènyer i ajudar" el Govern.

ERC també aprova la creació de la comissió de transparència, ja que "només amb la regeneració democràtica serà possible la independència, de la mateixa manera que només amb la independència serà possible la regeneració democràtica a fons".

Fins aquí els compliments a les noves propostes del Govern. La resta de partits s'hi van mostrar rotundament en desacord. Maurici Lucena, portaveu del PSC, va assegurar que "escoltant el president, hom tenia la sensació de trobar-se davant d'un discurs d'investidura", i que el seu discurs va "amb dos anys i mig de retard". I va anar més enllà: "Si no fos per la seriositat que caracteritza sempre el president Mas, faria una mica de riure". "El Govern ha dedicat una energia excessiva a un sol tema, i això l'ha dut a oblidar-se de la resta", va reblar Lucena.

El PP, per la seva banda, va qualificar la llista dels deu eixos estratègics de Mas com "una broma de Carnestoltes", perquè a parer del portaveu dels populars, Enric Millo, "s'han delatat presentant una llista dels seus propis incompliments quatre mesos abans del previsible final de legislatura". Millo va arribar a asseverar que la compareixença de Mas semblava més aviat un gag dels programes satírics de TV3 Polònia o APM, a més d'afirmar que el Palau de la Generalitat s'ha convertit en la seu de la "propaganda electoral" de CiU i ERC.

Dolors Camats, coordinadora nacional d'ICV-EUiA, va anar en la mateixa línia i va acusar el president Mas d'exercir de candidat de CiU presentant aquesta bateria de mesures: "Fa 51 mesos que governa i ara ens diu que els més importants són els set que queden".

Inés Arrimadas, portaveu adjunta de C's, també va afirmar que el Govern està en "precampanya contínua", va posar en dubte que aquestes comissions que es crearan no suposin una despesa en l'erari públic i va censurar que Mas "fa quatre anys que no governa".

La CUP tampoc veu gaire futur en les mesures presentades pel president de la Generalitat i desconfia que progressi el desenvolupament de les estructures d'Estat en el que queda de legislatura. Així, el diputat Quim Arrufat va afirmar que "no hi ha gaire recorregut en sis mesos per fer allò que en dos anys no s'ha fet o s'ha fet a mitges".