POLITICA
BORDILS - 18 abril 2016 2.00 h

Acte de suport a Bordils als alcaldes que han desobeït

 Els de Celrà i Viladamat van rebre el suport del diputat de la CUP Benet Salellas

 En el marc d'un dinar popular, van coincidir a destacar que aquesta actitud accelera el procés independentista

JORDI CASAS - BORDILS

La desobediència és imprescindible per accelerar el procés cap a la república catalana. Ho va afirmar ahir a la tarda el diputat de la CUP Benet Salellas en el marc de l'acte que van organitzar l'ateneu popular La Pioixia i la CUP de Bordils a la plaça del poble per donar suport als alcaldes que han optat per aquest camí, tots de la CUP, davant del requeriment de l'Audiencia Nacional que els lliurin les actes dels plens on es van aprovar les mocions de suport a la declaració de la desconnexió amb Espanya per part del Parlament.

Abans que ell, l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, un dels desobedients, va remarcar la incongruència de la justícia espanyola demanant unes actes que són públiques i que estan penjades al web municipal i que no hagi requerit la mateixa informació al Parlament, on es va generar la declaració del 9-N aprovada amb la majoria de 72 parlamentaris independentistes. “Cap dels 72 diputats ha estat citat. No té cap sentit que el municipalisme català estigui perseguit”, va sentenciar.

Ell mateix va fer una relació dels contenciosos que manté el seu consistori amb la justícia espanyola des que el 2012 el ple va aprovar una moció que declarava el poble i l'Ajuntament com a lliures i sobirans. Tot i ser un acord polític, es va iniciar així la judicialització de la vida política a Celrà, i va continuar amb els requeriments que ha rebut perquè despengi l'estelada que hi ha a la casa consistorial, sobretot en períodes electorals, i ara amb el suport expressat a la declaració del 9 de novembre.

Contradiccions a part, Salellas va recordar que la declaració del Parlament del 9-N va obtenir el consens de tots els grups independentistes i va remarcar-ne la rellevància, a més de recordar que no és cap coincidència que fos la primera moció aprovada pel Parlament sorgit de les eleccions del 27-S. Sallellas va manifestar que sovint no es té gaire en compte que la mateixa declaració del 9-N inclou aspectes com la lluita contra la pobresa energètica, el dret a l'habitatge, el dret a l'educació, l'accés universal a l'educació, l'ajuda als refugiats i, entre altres coses, la garantia dels drets i les llibertats fonamentals.

Al seu torn, l'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, un altre dels desobedients, va explicar que el ple que presideix va aprovar una moció de suport al 9-N una setmana després del Parlament. “Vam decidir desobeir el requeriment de l'Audiencia Nacional per voluntat pròpia i del poble i per fer front a un acte de provocació i a un intent d'utilitzar la por com a arma”, va etzibar. I hi va afegir: “No reconeixem cap autoritat moral, ni judicial, ni política espanyola. És imprescindible desobeir per dignitat, coherència i fermesa”, va dir. L'acte de suport es va fer després d'una arrossada popular.

LES FRASES

No facilitarem que puguin jutjar o cridar
a declarar regidors que han fet un acte democràtic
Dani Cornellà
ALCALDE DE CELRÀ
Desobeïm davant d'una autèntica provocació per fer-nos claudicar i utilitzant la por com a arma
Robert Sabater
ALCALDE DE VILADAMAT
La declaració del 9-N parla d'unilateralitat i de desobediència com a estratègia, assumint les conseqüències
Benet Salellas
DIPUTAT DE LA CUP
AL PARLAMENT DE CATALUNYA