POLÍTICA
BARCELONA - 18 octubre 2016 2.00 h

Cruanyes avisa que dur al TC la llei dels sumaríssims seria validar-los

 Els promotors de la norma justifiquen l'actuació del Parlament perquè les Corts espanyoles no han actuat

REDACCIÓ - BARCELONA

“No ens ho imaginem de tan gros que seria.” El portaveu de la comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va avisar ahir que si el govern espanyol recorre al Tribunal Constitucional la futura llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, presentada conjuntament pels grups de JxSí, CSQP i la CUP, serà com si volgués “rehabilitar” els judicis sumaríssims. La norma, que passarà en el ple que comença avui el primer filtre parlamentari, anul·la els més de 20.000 consells de guerra que es van fer a Catalunya entre l'abril del 1938 i el desembre del 1975. Cap partit ha presentat esmenes de rebuig a la proposta, que es tramitarà sense impediments inicials i amb una àmplia majoria parlamentària al darrere.

Cruanyes va justificar que es tramiti a la cambra catalana perquè les Corts espanyoles no han actuat, tot i les advertències reiterades de l'ONU en aquest sentit. Es referia als pronunciaments del Comitè de Drets Humans i al darrer informe elaborat pel relator especial sobre promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició del juliol del 2014. El Parlament, així, posarà “més en evidència” la falta d'actuació espanyola davant d'una reparació jurídica necessària, segons va defensar Cruanyes en nom dels promotors de la iniciativa, en una compareixença de premsa conjunta amb JxSí, CSQP i la CUP.

Per Cruanyes, el Parlament té “l'obligació moral política i jurídica” de declarar nuls i sense efectes jurídics els consells de guerra, que eren “il·legals” i “il·legítims”, i vulneraven les competències de la legalitat aleshores vigent pel que fa als procediments i a les garanties processals establertes. “En ser judicis fets contra tota legalitat, les sentències dictades són nul·les de ple dret”, va remarcar el portaveu de la comissió de la Dignitat.

Expedició de certificats

La norma, a més de declarar la nul·litat dels consells de guerra, faculta el Departament de Justícia de la Generalitat perquè emeti una certificació de reparació contra els procediments i les sentències corresponents. Cruanyes va recordar que el president Lluís Companys i el diputat d'ERC i alcalde de Palamós, Josep Fàbrega, van ser sotmesos i assassinats utilitzant aquests consells de guerra, i va avançar que familiars de les víctimes que els van patir, com també algunes víctimes encara vives, seguiran el primer debat parlamentari des de la tribuna de la cambra catalana. “És un acte de reparació, no simbòlica sinó material i jurídica”, va dir.