POLÍTICA
LONDRES - 19 gener 2017 2.00 h

Escòcia es resisteix a deixar la UE

 El govern de Sturgeon demanarà avui a Londres que respecti el dret dels escocesos de continuar dins del mercat únic europeu

 Johnson amenaça els estats comunitaris que intentin castigar la sortida del Regne Unit

DANIEL POSTICO - LONDRES

La claredat i la contundència de l'anunci de la sortida total de la Unió Europea (UE) que va fer la primera ministra britànica, Theresa May, dimarts, sembla que ha calmat les aigües al Regne Unit. Sembla que tothom ha acceptat el Brexit dur; tothom llevat del govern de Nicola Sturgeon, que avui demanarà a Londres que respecti la voluntat dels escocesos de continuar en el mercat únic, en la reunió de la comissió ministerial conjunta en la qual participen representants dels tres governs transferits i els del central.

Després del discurs de May, el Parlament escocès va sotmetre a votació la proposta del govern socialdemòcrata del Partit Nacional Escocès (SNP) de mantenir Escòcia dins del mercat únic. La proposta va ser aprovada per 86 vots a favor i 36 en contra. L'SNP, els verds i els laboristes hi van votar a favor i els conservadors i els liberaldemòcrates, en contra, pel temor que el vot a favor sigui entès com que donen suport a la consulta d'independència. “Si els nostres intents d'arribar a un acord són rebutjats, aleshores continuarem valorant totes les opcions, inclosa la del referèndum”, va expressar Fiona Hyslop, representant d'Afers Exteriors escocesa.

Hyslop va ser molt dura amb el govern de May: “Si l'ala més dretana del Partit Conservador, que és la que dirigeix tot aquest debat, pot portar Escòcia no només fora de la UE sinó també fora del mercat únic, començaran a creure que poden fer el que vulguin amb Escòcia i sortir-ne airosos”. I va sentenciar: “Escòcia no serà silenciada per l'ala més dretana del govern tory.” Sturgeon ja va advertir dimarts que era “molt probable” que acabessin convocant un segon referèndum, tot i que només han transcorregut dos anys i mig des del primer.

Resposta a Hollande

El ministre britànic per a Escòcia, David Mundell, va descartar la possibilitat que el Regne Unit tingui dues regulacions sobre immigració com tenen països com Austràlia i el Canadà, i també l'accés al mercat únic d'Escòcia. Avui una representació del govern de Sturgeon, transmetrà a l'executiu de May les seves exigències, tot i que no s'espera que Londres canviï d'opinió.

L'executiu de May ha començat a implementar el pla del Brexit dur. Ahir el ministre d'Exteriors, Boris Johnson, va viatjar a l'Índia per reunir-se amb empresaris locals, als quals va dir que el Regne Unit no podrà signar tractats fins que no s'alliberi de la UE, però sí que poden esbossar acords. Al Daily Telegraph, Johnson va escriure: “Ja no serem part de la política comercial comuna ni ens imposaran els aranzels per fer pactes fora de la UE”. I hi va afegir: “Els països fan cua per fer tractes amb nosaltres.”

El controvertit ministre britànic també va respondre al president francès, François Hollande, que va avisar el Regne Unit que no esperés una millor relació comercial des de fora de la UE. “Si monsieur Hollande vol administrar cops de càstig a tothom que intenti escapar, com feien a les pel·lícules de la Segona Guerra Mundial, no crec que sigui la manera.” Downing Street va defensar Johnson i va negar que hagués comparat Hollande amb un guarda nazi.

Per la seva banda, el ministre britànic del Brexit, David Davis, va admetre que, si bé espera un pacte ràpid per trencar amb la UE, el període de transició s'allargaria fins al 2021, i en les eleccions del 2020 encara no se n'haurien anat del tot. Davis no espera que el Parlament, tot i tenir dret de vot, pugui anar contra la voluntat popular i aturar el Brexit.

LES FRASES

Escòcia no serà silenciada per l'ala més dretana del govern ‘tory'
Fiona Hyslop
MINISTRA ESCOCESA D'AFERS ESTRANGERS
Els països fan cua per fer tractes amb nosaltres
Boris Johnson
MINISTRE BRITÀNIC D'AFERS ESTRANGERS

Brussel·les: “La negociació serà molt i molt dura”

REDACCIÓ

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar ahir que farà “tot el que es pugui” per aconseguir un acord “equilibrat” amb el Regne Unit sobre la seva sortida de la UE, però va avisar, alhora, que les negociacions del Brexit seran “molt i molt dures”. Aquesta va ser la resposta de Juncker al discurs de la vigília de la primera ministra britànica, Theresa May, en què va confirmar que Londres abandonarà el mercat únic per recuperar el control de les seves fronteres. “Enganyen els que pregonen el replegament [...] i el tancament de fronteres. S'equivoquen”, va alertar Juncker, que va reiterar la idea que “cap país, per si mateix, és capaç d'afrontar l'arribada de refugiats, ni l'amenaça del terrorisme, ni la desocupació”. Tot i els advertiments, a Estrasburg els dirigents de les institucions europees van aplaudir que el govern britànic no hagi demanat a la UE ni excepcions ni privilegis a la carta. “Celebrem que a Londres hagin entès i hagin acceptat que no permetrem tàctiques per elegir en la negociació només el que els interessi”, va declarar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després que May advoqués finalment per la sortida del seu país del mercat únic europeu. Com Juncker, també Tusk va defensar la necessitat d'“un acord just” per a les dues parts i va lloar les paraules “equilibrades” de May sobre la integració europea. A Berlín, la cancellera Merkel va destacar que, amb el discurs de May, tenen “una impressió més clara” sobre com actuarà Londres en el Brexit.