POLÍTICA
BARCELONA - 19 maig 2016 2.00 h

De Guindos demana al govern que vigili el ràting

 El ministre és rebut per Junqueras, que respon a l'Estat que “cuidi” l'economia catalana

 El vicepresident condiciona la pujada de l'IRPF a les rendes altes a l'abast de la retallada a les baixes

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

El govern de l'Estat està amoïnat per la baixa qualificació del ràting de la Generalitat –la qualificació del seu deute, que està al nivell del bo porqueria segons les principals agències internacionals–, i així ho va transmetre ahir personalment el ministre d'Economia, Luis de Guindos, al seu homòleg català, Oriol Junqueras, que el va rebre a la seu del Departament d'Economia durant poc menys d'una hora, en una trobada “cordial”, segons fonts properes, que no figurava a les agendes oficials. De Guindos, que va demanar la reunió aprofitant una visita per dinar amb empresaris catalans, va mostrar la seva preocupació perquè, tot i que la rebaixa de la qualificació no té efectes directes per a l'administració catalana perquè fa anys que no va als mercats per finançar-se, sí que afecta la capacitat d'endeutament i la liquiditat del conjunt del regne d'Espanya, que se'n veu ressentida perquè Catalunya concentra fins a una quarta part del creixement del PIB estatal.

“No s'ha de menystenir el paper del deute, i el que hauria de fer el govern espanyol és cuidar l'economia catalana, l'única que està omplint la bombolla”, responia el vicepresident tot just després de la reunió, durant una interpel·lació del PP al Parlament sobre política fiscal. “Haurien de cuidar aquesta economia perquè és vital, i la capacitat d'endeutament del regne d'Espanya en depèn”, insistia, i recordava que el creixement català suposa un notable “8% o 9%” del total de la UE en l'últim any, segons dades del mateix De Guindos.

De fet, el govern ha insistit en les últimes setmanes que té poc sentit que s'avaluï el ràting d'una administració, la catalana, que de fet no controla els seus ingressos ni pot emetre deute. “Comença a xocar que la regió que més creix de l'Estat, i ho fa per sobre de la mitjana de la UE, tingui un ràting en fallida”, reflexionaven fonts de la conselleria, que aclarien que Junqueras va coincidir en la preocupació, però que va reclamar a l'Estat que ajudi i deixi de posar bastons a les rodes –en forma d'interessos al FLA, demora en el retorn de les bestretes i recursos al TC sobre tributs propis– si vol que millori la qualificació del deute català. Per Junqueras, aquestes mesures són essencials per mantenir el creixement econòmic per sobre del dèficit, l'única via per anar eixugant el deute acumulat, juntament amb un “petit augment del PIB nominal, és a dir, de la inflació”, que admetia que ara “aniria bé”, ja que Catalunya acumula quatre mesos amb deflació interanual.

En la mateixa reunió, en què també van parlar sobre el finançament de diversos projectes d'R+D, De Guindos va reiterar el compromís, ja ofert en una primera trobada el 8 de març a l'aeroport del Prat, d'ajudar el govern a passar els deutes de curt a llarg termini, un tràmit en què el departament ja està d'acord amb la banca resident, però per al qual cal l'aprovació expressa del Consell de Ministres, previ informe favorable dels ministeris d'Economia –que segons De Guindos ja està fet– i el d'Hisenda, que és el que ho estaria allargant. Dilluns, precisament, el vicepresident ho podrà recordar al ministre Cristóbal Montoro, amb qui coincidirà en un acte organitzat per Foment a Barcelona.

Inesperat suport del PP

Al Parlament, d'altra banda, Junqueras va insistir en la proposta d'abaixar l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes, una mesura en què va trobar l'inesperat suport del PP, que va anunciar la presentació d'una proposició de llei en aquest sentit. Junqueras ho estudiarà, però no va assegurar que no s'apugin els tipus a les rendes més altes, acció a què el PP sí que s'oposa. “Si la rebaixa és petita, l'augment de l'activitat ja ho compensaria”, deia Junqueras, i alertava que caldrà “combinar mesures i garantir que siguin raonables en el conjunt”.

En la sessió de control, el president Puigdemont va insistir que seria “injust” carregar sobre els contribuents les conseqüències del mal finançament, que resulta “el moll de l'os”. En resposta a Lluís Rabell, va anunciar un pressupost “amb més coincidències” de les que es pot imaginar Catalunya Sí que es Pot, fins al punt que els pot “incomodar”.