POLÍTICA
BARCELONA - 19 maig 2016 2.00 h

Puigdemont i Puig refan els ponts trencats fa 18 anys

 Els presidents català i valencià acorden una mesa conjunta per exigir el corredor mediterrani al proper executiu espanyol

 Hi haurà reciprocitat entre televisions i front comú en finançament

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Els presidents de Catalunya, Carles Puigdemont, i del País Valencià, Ximo Puig, es van felicitar ahir per la represa de les relacions entre els governs dels dos territoris després de 18 anys de “desacord”, “absència”, “incomunicació” i “fracàs” de la política de girar l'esquena a Catalunya qua va aplicar el PP valencià.

“És un honor per a mi ser avui aquí després de
18 anys d'absència d'un president valencià al Palau de la Generalitat de Catalunya”, anunciava Puig, un gest que Puigdemont li va correspondre agraint-li l'“amabilitat de voler venir a parlar” i confirmant-li una visita recíproca a València tan aviat com li ho permeti l'agenda. Ximo Puig va reivindicar “allò que ens uneix, que és molt”, i la voluntat de “trencar la llarga incomunicació institucional” entre dos territoris que comparteixen “trets culturals, socials i d'afecte”. Per la seva banda, Puigdemont va celebrar que
es posi fi a un “llarg silenci entre els dos governs” i
va deixar clar que “ els ciutadans valencians i catalans decidirem el que volem fer i compartir”.

Sintonia i entesa

Els dos presidents van mostrar sintonia i vocació d'entesa i van anunciar la creació d'una mesa conjunta per exigir al proper govern espanyol l'execució del corredor mediterrani de tren, “amb compromisos concrets”, va aclarir Puig, que va denunciar la “insòlita situació de paràlisi i rancúnia respecte a les inversions”. El president valencià va voler recordar que fa cent anys des de València ja es reivindicava una porta ferroviària amb Catalunya i “avui encara no està resolt en plenes condicions”. Ximo Puig posa damunt la taula que la majoria de compres i vendes del País Valencià són amb Catalunya i que, a pesar d'aquesta evidència, es perden inversions productives i competitivitat perquè el corredor ferroviari de mercaderies no està en condicions, tot i que, a més, és un projecte prioritari per a la UE. Pel president català, la falta d'execució del corredor de mercaderies és un “escàndol capriciós” i un deute històric tenint en compte que a Catalunya i al País Valencià hi ha consens polític, social i econòmic sobre el benefici mutu.

En un segon acord polític, Ximo Puig va anunciar que la Generalitat Valenciana farà tots els passos polítics i tècnics per garantir la reciprocitat entre Canal 9 i TV3 des de la posada en marxa de la nova Radio Televisió Valenciana (RTVV), prevista per a finals d'any.

Relació audiovisual

Els dos presidents també s'han compromès a fer possibles les “sinergies” entre les dues televisions, en paraules de Puig, per “fer més sostenible –hi afegia Puigdemont– el model audiovisual d'aquesta banda del Mediterrani”.

Finançament just

Com ja es va fer evident abans de la darrera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, els governs català i valencià comparteixen la diagnosi sobre els perjudicis per als dos territoris que suposa el sistema de finançament autonòmic actual i ahir van tornar a reivindicar junts una revisió “justa” que ja fa dos anys que el govern de Rajoy ajorna. “Des de fa deu anys, cada any
el País Valencià ha deixat de percebre 1.000 milions, que ens correspondrien si el finançament hagués estat en la mitjana espanyola”, criticava Puig, que va recordar que “la supervivència de l'autogovern dels valencians” depèn d'un futur model just.

Quan se'ls va preguntar per l'oposició del president Rajoy a apujar impostos en resposta a la possible revisió fiscal de la Generalitat catalana, Ximo Puig el va acusar d'“estar permanentment instal·lat en la demagògia fiscal” per haver apujat i abaixat impostos en un mateix mandat. “Amb els diners dels altres, és fàcil abaixar impostos”, va reblar Puigdemont.

LES FRASES

És un pèl agosarat que Rajoy s'oposi a
un augment fiscal quan la CE es planteja sancions a Espanya pel dèficit
Els ciutadans valencians i catalans decidirem el que volem fer i compartir
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE CATALUNYA
És un honor ser avui aquí després de 18 anys d'absència d'un president valencià al Palau de la Generalitat de Catalunya
Avui el corredor mediterrani no està
en condicions, i es perden inversions
i competitivitat
Ximo Puig
PRESIDENT DEL PAÍS VALENCIÀ

El TC tomba el recurs per l'infrafinançament

TERE RODRÍGUEZ

El Tribunal Constitucional (TC) va tombar ahir el recurs que la Generalitat Valenciana va presentar contra la llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2016 perquè està en contra de l'anomenat Fons de Suficiència Global, que imposava al País Valencià un pagament a l'Estat de 1.329.533.560 euros. En una decisió unànime del ple, l'alt tribunal va rebutjar els arguments del govern valencià, amb els quals s'assegurava que el pagament vulnera el principi de seguretat jurídica i que posa en perill la prestació dels serveis públics bàsics (educació, sanitat i serveis socials). Durant l'esmorzar informatiu de Barcelona Tribuna, el president de la Generalitat va mostrar la seua estranyesa per “la rapidesa” d'actuació del TC i, tot i assegurar que no era partidari de criticar sentències, va dir que no hi estava d'acord i que la Generalitat ho estudiarà i actuarà “en conseqüència”. “No és constitucional defensar la desigualtat”, va indicar Puig. “Vull que hi haja igualtat entre els ciutadans i singularitat entre els territoris, i això és el que crec que diu la Constitució”, va cloure el cap del Consell.