POLÍTICA
Barcelona - 19 juliol 2015 2.00 h

Unió es veu l'únic interlocutor vàlid amb l'Estat

 Desacredita CDC per haver “renunciat” al diàleg i “apuntat” a la unilateralitat

 Rull retreu que s'abraci a l'autonomia

REDACCIÓ

Tot i que uns i altres asseguren que la separació ha estat “amistosa”, no hi ha dia que l'actual direcció d'UDC no aprofiti per enviar dards contra els antics socis de CDC i els seus companys de viatge en el procés sobiranista. El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va presentar ahir el partit, durant la convenció programàtica estratègica que celebra a Caldes de Malavella amb vista al 27-S, com l'únic actor capaç de negociar amb el govern de l'Estat que surti de les properes eleccions espanyoles –dóna per esgotada cap possibilitat de parlar amb l'actual–, en contraposició a una CDC que també estava qualificada per fer-ho però que “hi ha renunciat”, i s'ha apuntat al camí de la “unilateralitat”, de bracet amb una ERC que “no ha cregut mai en el diàleg”. “Hem de tenir el coratge d'allunyar-nos de populismes que potser ompliran les urnes però portaran a una sensació de fracàs”, indicava, a més de reivindicar la “coherència” del seu discurs actual amb la trajectòria i les arrels del partit.

Espadaler, això sí, també invalidava el PP i el PSC com a possibles interlocutors del país per la seva “dependència” de partits d'abast estatal, mentre es distanciava de Ciutadans, una formació que té per “raó de ser” la laminació de la llengua i la cultura catalanes, i que “no portarà mai a la seva maleta la defensa de Catalunya”.

Rull es defensa

En tot cas, a Catalunya
Informació, el coordinador de CDC, Josep Rull,
va voler defensar ahir tot el contrari: el “catalanisme integrador” que representa CDC, un partit “moderat, que defensa el diàleg i el pactisme”. “I el més sensat avui és fer un pas endavant”, concloïa. En aquest sentit, Rull lamentava que “abraçar-se a l'autonomia vol dir girar l'esquena a la prosperitat de la gent”.

LA FRASE

Violentar la legalitat al servei d'una il·lusió és portar el país a la desesperança, i a generar frustració
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UDC

Margallo diu que l'ONU mai reconeixerà Catalunya

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va reprendre ahir el discurs més dur de la por en la seva particular croada contra el procés sobiranista i va afirmar, en una entrevista a Efe, que Artur Mas és “perfectament conscient que no hi ha cap sortida”, tot comparant-ho amb el recent referèndum grec. Margallo va recalcar que els comicis del 27-S seran autonòmics, i va dir que “ningú reconeixerà” cap declaració unilateral d'independència que se'n derivi, que no tindrà “cap validesa jurídica” perquè l'Estat s'encarregarà de dur-la al Tribunal Constitucional. El titular d'Exteriors, que va qualificar de “vestit de camuflatge” la llista unitària que liderarà Raül Romeva, va fer èmfasi que ni la UE ni l'ONU no reconeixeran Catalunya perquè caldrien 9 vots i cap vet del Consell de Seguretat i l'aprovació de dos terços de l'assemblea. A més, pregunta com un estat català “pensa pagar” el deute acumulat, “el més alt d'Espanya”, sense tenir accés al Fons Monetari Internacional ni a la liquiditat del Banc Central Europeu.