L'AMI aposta per pactes CiU-ERC als futurs ajuntaments

Vila d'Abadal prioritza la llibertat del país a l'autonomia local

Reclama que Barcelona lideri el procés

20/01/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Vila Abadal i Forcadell entrant a la cimera de Palau Foto: A.P.

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, també considera que s'han de prioritzar els pactes entre CiU i ERC i altres partits independentistes en els futurs ajuntaments després de les municipals del 24 de maig, en la línia de l'acord que van subscriure la setmana passada Artur Mas i Oriol Junqueras. Segons Vila d'Abadal, en aquesta campanya no hi hauria d'haver “lluites excessives” entre les dues formacions i va advocar pel fair play.

CiU defensa aquest escenari, mentre que els republicans no ho veuen tan clar, perquè mantenen que les aliances s'hauran de forjar en funció dels projectes de ciutat, i subratllen que l'autonomia municipal és sagrada: “L'autonomia local és per fer el govern que vulguis i perquè cada poble faci els seus projectes, però no hi ha res sagrat a la vida. Només és sagrat aconseguir la llibertat del poble de Catalunya”, va manifestar el també alcalde de Vic en una entrevista a La Xarxa, en què va posar com a exemple d'unitat Montblanc, on totes les formacions independentistes estan al govern. En aquest context, va reclamar que s'acabin les disputes entre l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el candidat republicà, Alfred Bosch, a l'hora de parlar sobre els pactes. “No és el camí per liderar el procés. Barcelona ha de liderar el procés, i Trias i Bosch han de sumar, abans i després”, hi va afegir. Per aquest motiu, confia que el republicà canviï d'opinió i acosti posicions amb Trias, encara que Bosch s'ha presentat aquest cap de setmana com l'alternativa a CiU.

El paper d'Unió

En aquest procés, un dels dubtes és quina posició adoptarà Unió respecte al full de ruta sobiranista i com continuaran les seves relacions amb Convergència. El president de l'AMI es va dirigir especialment al seu expartit per demanar-li que faci un pas cap a l'independentisme i va assegurar que d'aquesta manera estaria en línia amb el pensament dels seus primers fundadors. “Si Duran se sent incòmode, pot fer un pas al costat i deixar la direcció a una altra persona i amb un comitè de govern més en la línia per continuar col·laborant amb el procés”, va afirmar.

Darrera actualització ( Dimarts, 20 de gener del 2015 02:00 )