POLITICA
GIRONA - 20 abril 2016 2.00 h

La Diputació de Girona, amb els pobles investigats per la ruptura

 Tots els grups menys el PSC voten a favor de donar suport als municipis perseguits per l'Audiencia Nacional

 L'oposició qüestiona els processos per designar els gerents de diversos ens autònoms

LURDES ARTIGAS - GIRONA

Ampli suport a la Diputació de Girona als municipis investigats per l'Audiencia Nacional per “rebel·lió i sedició” per haver aprovat mocions de suport a la declaració de ruptura i d'inici del procés de desconnexió del Parlament. Tots els grups, excepte el PSC, van donar suport a una moció presentada d'inici per la CUP, però a la qual es van voler sumar en la presentació ERC i IdS, que rebutja els requeriments que l'Audiencia Nacional ha fet a desenes d'ajuntaments per haver aprovat aquestes mocions, dóna suport a les persones “que puguin ser encausades o citades a declarar” per aquest cas, i vindica el reconeixement del dret a l'autodeterminació. El text denuncia la “persecució indigna” endegada per l'Estat espanyol i remarca que “el món local és sobirà i ha de poder expressar-se en llibertat”.

De fet, la Diputació de Girona és una de les gairebé 300 institucions que han aprovat un moció de suport a la declaració del Parlament. Va ser en el ple de novembre i també el PSC va ser l'únic grup que no hi va donar suport. Llavors hi van votar en contra; ahir es van abstenir.

Des de la CUP es va remarcar que el redactat de la moció s'havia fet a la recerca del consens: “Defensa les institucions del país i el dret a decidir. Creiem que tots els grups poden votar-hi a favor.” Des del PSC, però, es van mostrar contraris a “promoure la desobediència” i van dir que “igual que no cal judicialitzar la política tampoc cal polititzar la justícia”.

Designació de gerents

El tema més polèmic del ple van ser els processos per designar els gerents o directors de diversos ens autònoms. El cas que ha creat més controvèrsia és el del director del Patronat de Turisme, l'únic càrrec que no es traurà a concurs públic. La CUP va recordar que el president de la Diputació, Pere Vila, s'havia compromès que totes les places de directius deixarien de ser de lliure designació (a dit) i es cobririen per concurs públic. També ERC va instar a treure la plaça a concurs.

Vila els va contestar que el Patronat de Turisme té “un tractament diferent” perquè és una societat mercantil que es regeix per uns estatuts propis en què es fixa que el director l'escull el seu consell d'administració. En aquest sentit, va explicar que Ramon Ramos va ser ratificat ja el juny passat i que per tant no entrava en els càrrecs que ell va prometre que es traurien a concurs. Vila va considerar “injust” que es critiqui l'actual govern quan en els anteriors encara hi havia més càrrecs de lliure designació i també les crítiques que li arriben per haver fet unes convocatòries “massa obertes” per a les places de gerent del Dipsalut i de Xaloc que ja s'han tret a concurs. El president, que va subratllar que deixen la redacció de les bases a tècnics desvinculats de responsabilitats polítiques, va confirmar que aviat es trauran les places de la Casa de Cultura i del conservatori Isaac Albéniz.

La CUP li va explicar que les queixes de l'oposició són perquè no s'hi inclouen condicions referents a l'àmbit de cada entitat. També en aquest sentit es va manifestar ERC, que va parlar de “bases poc clares”.

L'oposició també va criticar que la plaça de secretari de la Diputació, que abans s'havia tret a concurs, ara es cobrirà per lliure designació. Això va fer que ERC, el PSC i la CUP s'abstinguessin en el punt de la relació de llocs de treball de la Diputació per al 2016.

D'altra banda, Vila va anunciar que el grup de CiU “redistribuirà” els seus assessors, ja que UDC té ara un sol diputat.