POLÍTICA
Barcelona - 20 juliol 2015 2.00 h

Podem i ICV s'alien contra el model “continuista” de Mas

 Catalunya Sí que es Pot espera poder sumar Procés Constituent i el seu impulsor, Arcadi Oliveres, a l'acord

 Ubasart subratlla que la seva formació defensa el dret d'autodeterminació

EMMA ANSOLA

Podem, ICV i EUiA es van presentar ahir com “l'única alternativa” electoral que pot superar “el projecte continuista i disfressat” que representa la llista unitària del president Artur Mas. “En un moment d'emergència calen solucions excepcionals”, va sentenciar la coordinadora d'ICV, Dolors Camats, que, conjuntament amb la líder de Podem, Gemma Ubasart, i el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet, van protagonitzar l'acte d'arrencada de Catalunya Sí que es Pot.

Les tres formacions, però, resten a l'espera que s'hi acabi afegint Procés Constituent, que ho decidirà en assemblea dissabte vinent. És una incògnita no gens banal tenint en compte que totes tres formacions s'han fixat en el fundador d'aquesta plataforma, Arcadi Oliveres, per encapçalar la coalició. “Volem i esperem que Procés se sumi al viatge”, va desitjar Camats. Per la seva banda, des de Podem, Ubasart també va emfatitzar la necessitat d'anar plegats i de sumar esforços perquè el 27-S suposi realment un trencament del model actual. “Ens juguem la possibilitat de canvi i de transformació”, va insistir, i va manifestar el seu respecte pels “tempos” que necessita cada formació.

L'acte, presentat per l'escriptora Najat El-Hachmi i organitzat a l'entorn fabril de Fabra i Coats, a Sant Andreu, va oferir els primers indicis de com serà la campanya electoral que portarà a terme la coalició. Aturar les retallades en educació, sanitat i serveis socials, posar fi als casos de corrupció que ha protagonitzat el govern de Mas i tornar la sobirania al poble serà el que modularà l'estratègia de Catalunya Sí que es Pot, que ahir va tornar a rebutjar el caràcter plebiscitari del 27-S. “Per nosaltres, són eleccions constituents perquè volem canviar-ho tot”, hi afegia Ubasart.

No supeditats a l'Estat

El canvi que proposa la candidatura també vol incidir en les relacions entre Catalunya i l'Estat a través d'un referèndum d'autodeterminació que ahir va tornar a defensar Ubasart. “Podem es creu el caràcter plurinacional de l'Estat”, va assegurar la líder de la formació que, com ella mateixa va subratllar, també parlava com a membre de la direcció estatal del partit. Per la seva banda, el colíder d'ICV, Joan Herrera, que es va mantenir en un discret segon pla durant l'acte de presentació, va respondre a la premsa bo i assegurant que la seva formació “no supeditarà la celebració d'aquest referèndum al que pugui decidir un govern espanyol”. A més d'oposar-se al caràcter plebiscitari, “això no és una qüestió de blanc o negre”, la coalició tampoc no està d'acord amb vies unilaterals com seria una declaració d'independència. No en va, el projecte veu possible el desembarcament de Podem al Congrés dels Diputats després de les eleccions espanyoles –ICV té previst presentar-s'hi amb la candidatura de Pablo Iglesias– la qual cosa facilitaria, a parer seu, la celebració del referèndum per definir la relació amb l'Estat espanyol.

La Catalunya “mestissa”

En contraposició a la llista unitària que “va disfressada”, va ironitzar Camats –l'exdirigent d'ICV, Raül Romeva és el cap de llista de la candidatura de Mas– Ubasart va elogiar la Catalunya “mestissa” i de les classes “mitjanes i populars” que representa Catalunya Sí que es Pot. “És la gent que encara té l'esperança que es pugui governar d'una altra manera”, va assegurar el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, perquè “estan cansades de les retallades i la corrupció”, va exclamar.

Som l'alternativa al continuisme que suposa el projecte de Mas, malgrat que es disfressi
Dolors Camats
COORDINADORA D'ICV
Som un projecte ciutadà per construir una Catalunya diferent
Gemma Ubasart
SECRETÀRIA GENERAL DE PODEM
L'aliança de les esquerres és la possibilitat real de canviar el país
Joan Josep Nuet
COORDINADOR GENERAL D'EUIA

Primàries, amb o sense Arcadi Oliveres

El futur cap de llista de Catalunya Sí que es Pot s'haurà de decidir en un procés de primàries. I serà així tant si és Arcadi Oliveres, com a figura de consens, com si finalment s'opta per fer una tria entre Joan Coscubiela (ICV), Albano Dante Fachín (Podem) i Joan Josep Nuet (EuiA). També es podria incloure en aquesta votació Teresa Forcades, de Procés Constituent (PC), si la plataforma decideix incorporar-se a la llista i Oliveres rebutja l'oferta d'encapçalar-la. Així ho va confirmar ahir la coordinadora d'ICV, Dolors Camats, després que dissabte passat el grup de treball de PC va reclamar que la tria del candidat es fes per votació de la militància. Aquesta decisió facilitaria un acord entre PC i la resta de formacions. A ICV, però, són conscients que el calendari colla i que encara cal fer molta feina. Avui dilluns i fins divendres ICV celebra un consell nacional i inicia el procés per ratificar l'acord via referèndum. Dimarts i dimecres tocarà el torn de Podem a través d'una assemblea ciutadana que ja disposa de 40.000 inscrits, segons va explicar Ubasart. Divendres EUiA ja va acabar el seu procés de ratificació i pendent del que decideixi PC dissabte vinent, a totes les formacions els quedarà el procés de primàries per escollir candidat i programa electoral.