El Punt Avui

LA CRÒNICA

Relleu d'Escòcia

20/09/14 02:00 XAVIER MIRÓ
Carandell, Casals i Viver i Pi Sunyer, a la tribuna Foto: J.RAMOS.

Tal com devien planejar els impulsors de la consulta fa dos anys, Catalunya aprofita l'impuls del referèndum d'Escòcia i n'agafa el relleu en atenció mediàtica internacional.

Ens despertàvem amb la confirmació que els escocesos havien decidit continuar al Regne Unit i el president Mas compareixia per valorar el referèndum escocès, on responia en anglès i francès als periodistes estrangers.

A la tarda s'havia d'aprovar al Parlament la llei de consultes. Centenars d'independentistes de l'ANC i una desena d'espanyolistes es concentraven junts davant de les tanques de l'edifici parlamentari. Al control d'accés, una cua llarga, per extraordinària, de periodistes esperava acreditar-se mentre els uixers anaven preguntant qui no n'era per acreditar-lo en un altre mostrador. Uns eren a la llista d'assistents i d'altres eren convidats que havien de tornar al carrer per entrar, de nou, per la porta principal.

Del carrer arribaven els càntics d'“independència” però, sobretot, de “votarem, votarem”. A la tribuna, a més dels expresidents del Parlament, Rigol i Benach, l'alcalde de Barcelona o els líders sindicals, famosos de la televisió i la ràdio com ara Pilar Rahola, Xavier Grasset o Iu Forn.

Aprovada la llei, Muriel Casals atenia diversos mitjans mentre Carme Forcadell concedia una entrevista a Associated Press i Sánchez-Camacho compareixia a la sala de premsa. En total, 300 periodistes, entre aquests les agències France Press i Reuters, la CNN, la ràdio alemanya Deutsche Welle, la televisió japonesa Fuji, la cadena iraniana en espanyol Hispan TV, la televisió veneçolana per satèl·lit TeleSurTV o el setmanariThe Economist i el diari britànic The Guardian.

Darrera actualització ( Dissabte, 20 de setembre del 2014 02:00 )