Mas i Junqueras, encallats

Els dos líders mantenen les diferències després de la trobada d'ahir

ERC insisteix a reclamar eleccions, però Mas no mourà fitxa fins a l'any vinent

20/12/14 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE/M. BATALLER
ERC es vanta d'haver permès
la tramitació
del pressupost

Segon intent al màxim nivell per acostar posicions sobre les plebiscitàries. Artur Mas i Oriol Junqueras es van instar ahir a continuar negociant després de la reunió que, durant mitja hora, van tenir al despatx del president de la Generalitat al Parlament. Els dos líders van valorar positivament una trobada que es va fer a l'hemicicle per petició del líder republicà, segons fonts coneixedores de les converses. No hi va haver, però, cap acostament significatiu pel que fa a la fórmula electoral per concórrer en els comicis: Mas insisteix en la llista conjunta com la millor manera de fer el referèndum pendent i Junqueras continua defensant les candidatures paraigua. Tots dos coincideixen en la impossibilitat d'un no-acord que faci descarrilar el procés. Però el pacte, si arriba, no sembla que es pugui materialitzar fins passat Reis. El president de la Generalitat manté la determinació de no pronunciar-se sobre els comicis fins ben entrat el gener. ERC, però, intentava pressionar Mas perquè els convoqui amb urgència i posava en relleu la seva decisió de facilitar la tramitació del pressupost i de la llei d'acompanyament.

Segons fonts del govern, el president de la Generalitat compareixerà després de la primera reunió de l'any del consell executiu, el dia 13. No es preveu que l'executiu mogui fitxa fins aleshores, tot i la insistència dels republicans. Just després de la reunió amb Mas, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que ERC ha fet diversos “gestos de generositat” aquesta setmana amb l'aprovació inicial dels pressupostos i va instar el president Artur Mas a fer algun moviment. “El que esperem és el que espera la majoria de la societat: el gest d'anunciar eleccions al més aviat possible”, va destacar el republicà, que va recordar que el seu partit està fent “tots” els passos per assolir un acord i “evitar la ruptura”.

Per tant, Junqueras va intentar posar la pilota a la teulada del president. Fonts de la direcció d'ERC es queixen que Mas mantingui una posició immobilista, però avisen que cada cop té més pressió per celebrar els comicis i que no podrà allargar la legislatura gaire més. “Estem fent molts gestos. Ells, cap. No hi ha equilibri”, destaquen les mateixes fonts d'ERC, que també asseguren que ahir van veure Mas més disposat a convocar-los.

No obstant això, el president i el seu entorn reiteren la necessitat de transformar els comicis en un referèndum a través de la llista conjunta, que ERC s'oposa a avaluar, tot i la insistència de Mas. CiU no veu clara una convocatòria electoral per fer unes eleccions ordinàries que tan sols serveixin per canviar l'aritmètica parlamentària, potser de govern, i que mantinguin pendent el referèndum amb garanties que no s'ha fet durant aquest mandat. Aquest és, de fet, el principal punt de desacord entre els convergents i els republicans.

ERC va interpretar els resultats de l'última enquesta del CEO, segons la qual el no a la independència s'imposaria en un referèndum, com una prova de la necessitat de concórrer a les urnes amb les candidatures paraigua. És a dir, llistes separades amb una part del nom compartit i una part del full de ruta del procés consensuat. “No ens podem permetre el luxe de perdre ni un vot, i aquesta fórmula és la que suma més”, subratllen els republicans. Segons ERC, i tot i que no ho admetien fonts del govern, el president de la Generalitat hauria citat l'estudi d'opinió per advertir Junqueras que el procés encara ha de madurar més, en un intent de relaxar el calendari electoral.

Jornada completa per als interins

La Generalitat va comunicar ahir als treballadors interins que a partir de l'1 de gener recuperaran el sou i la jornada completa que se'ls havia retallat en un 15%. Aquesta mesura afecta més de 15.000 persones entre docents i personal administratiu i forma part del paquet de millores que va prometre el govern als funcionaris, entre les quals també hi ha la recuperació de la catorzena paga. Precisament el Parlament va aprovar ahir una moció en què insta el govern perquè negociï amb els grups parlamentaris una pròrroga pressupostària que inclogui la paga extra per al 2015. Aquesta pròrroga, s'aprovin o no els comptes, ja es posarà en marxa l'1 de gener de l'any vinent de manera obligatòria. Tot i això, l'executiu insisteix que el pressupost s'ha d'aprovar i, per tant, la pròrroga tècnica només duraria un mes.

Darrera actualització ( Dissabte, 20 de desembre del 2014 02:00 )