El Pacte del Dret a Decidir es revitalitza, amb el full de ruta sobre la taula

Es reunirà el 6 de març, la primera vegada des de la celebració del 9-N

Hi participaran els eurodiputats per explicar la receptivitat del procés a Europa

21/02/15 02:00 BARCELONA - D. BRUGUÉ / E. ANSOLA

Serà pocs dies abans de complir-se els quatre primers mesos de la celebració de la consulta del 9 de novembre. El 6 de març al Parlament de Catalunya, el Pacte Nacional del Dret a Decidir es tornarà a reunir amb l'objectiu de revitalitzar el procés sobiranista, que, després del 9-N i l'anunci de les eleccions avançades al mes de setembre, ha entrat en una mena de calma sostinguda.

El coordinador del Pacte, Joan Rigol, ha explicat que la prioritat d'aquesta trobada és definir el full de ruta que s'ha de seguir a partir d'ara fins a poder exercir el dret a decidir dels catalans. Sigui en la forma que sigui. És a dir, sigui en forma d'eleccions plebiscitàries o amb una altra fórmula.

I és que, en aquest sentit, Rigol reconeix un handicap afegit, que és que no tots els partits polítics que formen part del pacte són explícitament independentistes, tot i que tots defensen el dret a decidir. “Del que cal parlar és de fer un full de ruta que faci possible el dret a decidir”, conclou el coordinador. A partir d'aquí, cada formació política defensarà la posició que li sembli més adient sobre l'eventual independència de Catalunya. “L'important és que la reunió hauria de servir per determinar com hem d'actuar al llarg del procés que ens espera fins a exercir el dret a decidir”, va declarar.

Una de les novetats que incorporarà l'ordre del dia és la intervenció dels eurodiputats dels partits polítics favorables al dret a decidir. Així, hi haurien de ser Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-NEC), Ramon Tremosa i Francesc Gambús (CiU) i Ernest Urtasun (ICV-EUiA). Les intervencions dels cinc eurodiputats haurien de servir perquè exposin quina receptivitat han trobat en els organismes europeus pel que fa al procés sobiranista. En canvi, no s'hi esperaria la presència de Javi López (PSC), Santiago Fisas (PP) i Juan Carlos Girauta (C'S), ja que aquests partits ni tant sols estan adherits al Pacte.

Preparant el 9-N

El Pacte Nacional del Dret a Decidir es va reunir per últim cop a les portes de la celebració de la consulta, el passat 7 de novembre. Aquella sessió va servir perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, es refermés davant de les entitats a tirar endavant el procés participatiu després dels estira-i-arronses entre els partits que havien acordat la pregunta i la data, a més de les amenaces de l'Estat de prohibir que es portés a terme.

Darrera actualització ( Dissabte, 21 de febrer del 2015 02:00 )