POLÍTICA
SANT CUGAT DEL VALLÈS - 21 febrer 2016 2.00 h

Demòcrates vol reactivar la taula de partits amb CSQP

 Els socialcristians insten Catalunya Sí que es Pot i BComú a participar en la mesa per ampliar la base social del procés

 Culminen el seu desplegament i trien Rigol president del consell nacional

ANNA SERRANO - SANT CUGAT DEL VALLÈS

Demòcrates de Catalunya proposa que Catalunya Sí que es Pot i Barcelona en Comú s'incorporin a la taula de partits, juntament amb les formacions i les entitats que han participat en el disseny del full de ruta sobiranista. Els socialcristians van suggerir ahir que es reprenguin les reunions d'una mesa força inactiva arran de les eleccions catalanes i la demora del posterior acord entre Junts pel Sí i la CUP. L'aposta, verbalitzada pel portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, seria incorporar Catalunya Sí que es Pot i Barcelona en Comú a un fòrum en què ja participen CDC, ERC, la CUP, els socialcristians, l'ANC, Òmnium, l'AMI i Súmate perquè se sentin partícips d'un procés constituent “que ha de finalitzar amb un referèndum i que radica en el dret a decidir”. La taula de partits treballaria en paral·lel a la comissió d'estudi del Procés Constituent al Parlament –on sí que hi ha CSQP.

L'ampliació de la base social de l'independentisme més enllà del 48% aconseguit en els passats comicis del 27-S és un dels objectius marcats per Demòcrates en el consell nacional celebrat ahir a Sant Cugat del Vallès. Una trobada en què també es va constatar la necessitat que s'aprovi un nou pressupost en què no s'apliqui el sostre de dèficit fixat per l'executiu espanyol en el 0,3% pel 2016. Des de Demòcrates confien que la CUP donarà suport als comptes atès que han de permetre desenvolupar el pla de xoc social. “En qualsevol dels casos sempre és millor un pressupost aprovat que un de prorrogat”, alertava Castellà, que va comparèixer acompanyat d'unes altres dues portaveus nacionals, Núria de Gispert i Titon Laïlla. Tots ells van celebrar la decisió de Democràcia i Llibertat i Esquerra d'anar a l'una en l'eventual investidura del president del govern espanyol. Si hi ha una proposta en ferm, els socialcristians decidiran la seva posició en una consulta interna vinculant, però ja advertien que només donaran suport al candidat que posi al calendari un referèndum vinculant.

Carrasco i Formiguera

El consell nacional de Demòcrates va servir per culminar l'estructura organitzativa i l'expansió territorial d'un moviment que s'iniciava el novembre passat després de la ruptura amb Unió Democràtica arran del procés sobiranista. En el decurs de la reunió es va elegir l'expresident del Parlament Joan Rigol per encapçalar el màxim òrgan entre congressos, que estarà format per 200 persones i que, a diferència de la resta de partits, no tindrà membres nats. També es va aprovar que serà des de Demòcrates que es lliurarà la medalla Manuel Carrasco i Formiguera, un reconeixement que fins ara havia atorgat Unió, però que la família de l'advocat i polític democristià executat per l'exèrcit franquista vol que passi a mans del nou moviment.