ARTICLES
21 juliol 2015 2.00 h

VUITS I NOUS

Fer curt

MANUEL CUYÀS

La delegació local d'ERC porta el periodista i ara representant de la Generalitat a França i Suïssa Martí Anglada perquè parli de com veu Europa el “procés” català, i em faig present al local on l'acte se celebra per escoltar-lo. Com que tinc por d'haver d'estar dret, hi vaig amb certa antelació. Així com els militants de la CUP opten per la samarreta amb inscripcions, observo que els efectius masculins d'ERC són partidaris dels pantalons curts. La presència d'aquesta peça exigua és tan majoritària que em pregunto si és el requisit per ser d'ERC. Un senyor gran en porta uns de tan retallats i té les cuixes tan poblades de pèls que no sé si l'organització ha pensat a passar després l'aspiradora per la butaca on s'asseu. El nostre representant a França i Suïssa va amb retard, i una noia es treu un albercoc de la bossa i se'l menja com si fos a casa seva.

Quan el conferenciant arriba, el local ja s'ha omplert de gent externa al partit, curiosos com jo, que equilibren la indumentària. Ignoro qui ha tingut la idea de portar en Martí Anglada, però em fa l'efecte que no respon a les expectatives de l'organització. La gent d'ERC “té pressa”, i ell més aviat tira per la calma i la paciència. La declaració unilateral d'independència? Més val oblidar-se'n. S'haurà d'exercitar la negociació seriosa d'americana, corbata i pantalons llargs. Amb Espanya i amb Europa, que ens entén però no ens espera amb gaires ganes. També indica que cal guanyar amb un balanç superior al cinquanta per cent i no conformar-nos amb una majoria parlamentària, ni que sigui absoluta. “Per als observadors comptaran els vots.”

Miro l'audiència. Som els de sempre, amb la incorporació d'alguns joves que no conec. Deuen ser fills dels de sempre. Gent del centre de la ciutat, integrants de la classe mitjana catalanista i tots catalanoparlants. Si l'acte hagués estat organitzat per Convergència seríem més o menys els mateixos. També, si fos responsabilitat de la CUP. Ningú dels barris de la vella o nova immigració que representen més de la meitat del cens. La llista que Convergència i ERC han acordat és potent i guanyadora, però ja sumarem? No farem curt? ¿Serà possible amb el contingent actual una majoria que faci que Europa o Espanya s'impressionin o una acceptació general de l'aspiració? La presentadora de l'acte anima els assistents a convèncer indecisos. Molt bé. Per on comencem? ¿Pels veïns d'escala i els coneguts de tota la vida o pels barris que cauen lluny i on ni CDC ni les esquerres d'ERC i la CUP semblen penetrar? Estarem atents a l'impacte de la campanya.