El PUnt Avui

El 9-N s'adreçarà a uns sis milions de catalans

Segons les dades de l'Idescat, hi ha 6.261.965 persones més grans de 16 anys

21/09/14 02:00 BARCELONA - E.ANSOLA
Votants a les eleccions a la Generalitat el 2010 Foto: O.MOLET.

El decret de convocatòria que signarà el president Mas inclou l'univers de ciutadans catalans que podran exercir el vot el pròxim 9-N. La nova llei permet, en línies generals, que els ciutadans puguin ser consultats a partir dels 16 anys, tot i que la norma també inclou que en votacions específiques es puguin acotar els marges d'edat. Tanmateix, els 16 anys serà previsiblement l'edat que quedarà fixada per anar a votar el 9-N.

Si és així, la doble pregunta s'adreçarà a 6.261.965 dels 7.512.982 ciutadans que hi ha Catalunya, d'acord amb les xifres provisionals del 2014 que es poden consultar en el web de l'Idescat. De fet són les dades d'aquest organisme les que la llei de consultes populars preveu que puguin ser utilitzades per elaborar el registre de població, l'instrument més semblant al cens que es fa servir en les eleccions ordinàries i en els referèndums.

Una xifra prou important que contrasta amb el conjunt de dades que ja comença a sobrevolar el 9-N. Pel que fa a urnes, per posar un exemple, es calcula que se n'hauran de fer unes vuit mil que aniran a càrrec del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) de Lleida. Quant als punt de votació, l'objectiu és disposar d'uns tres mil espais on dipositar les urnes. Aquestes dades conjuntament amb altres com ara el cost de la consulta i el percentatge de vot guanyador, seran els números del 9-N; els que han de formar part del contingut del decret de convocatòria que el president Mas és a punt de signar.

Darrera actualització ( Diumenge, 21 de setembre del 2014 02:00 )