26-O constitució del Parlament 

 El president Mas signa avui el decret amb què convocarà dilluns la primera sessió de l'onzena legislatura

 Forcadell s'emporta les primeres crítiques de l'Estat com a futura presidenta de la cambra catalana

E. ANSOLA / M. BATALLER

La primera sessió constitutiva de l'onzena legislatura del Parlament tindrà lloc dilluns, 26 octubre. Així ho determinarà el decret que avui, a dos quarts d'una del migdia, signarà el president Artur Mas en un acte extraordinari al Palau de la Generalitat, ja que la rúbrica anirà acompanyada d'una compareixença del propi cap de l'executiu. Mas, que encara no té el suport de la
CUP per ser escollit president altre cop, aprofitarà aquest esdeveniment per anunciar la data d'un nou curs legislatiu que es preveu complex. De moment, les negociacions per consensuar el nom del futur president de govern ja han obligat a esgotar tots els terminis, ja que dilluns que ve finalitza el termini per poder convocar el ple de constitució.

L'oposició critica la “manca de pluralisme” en la mesa

La nova cita del 26 d'octubre, els 135 diputats s'asseuran a l'hemicicle per triar entre ells els responsables de dirigir la cambra catalana. Es faran tres votacions per escollir els set càrrecs que ocupen la mesa del Parlament; la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. Junts pel Sí ja ha donat a conèixer el nom proposat per encapçalar la institució. Serà Carme Forcadell, l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ahir ja va rebre les primeres crítiques del govern de l'Estat espanyol i també del PSC i Ciutadans, que consideren que no és la persona adequada per representar la neutralitat que requereix un càrrec com aquest.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va qüestionar ahir l'expresidenta de l'ANC i número dos de Junts pel Sí es converteixi en la nova presidenta del Parlament, ja que considera que les eleccions catalanes no han validat el procés
d'independència.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també es va afegir ahir a les crítiques. Creu que la número dos de Junts pel Sí, Carme Forcadell, “no és un exemple de pluralitat” per poder representar tots els catalans al Parlament, i va titllar de “surrealista” i “poc seriós” el repartiment de càrrecs en la cambra quan encara no hi ha govern. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va exigir a la candidata a presidir el Parlament que porti els debats amb “imparcialitat” i representi el conjunt de ciutadans, “no només els que opten per la independència”. Granados ja va avançar ahir que no votarien a favor de Forcadell. L'expresidenta de l'assemblea requerirà els vots de la CUP per accedir al màxim càrrec de la cambra catalana.

Avui, l'esquerra independentista valorarà la proposta de noms que abans-d'ahir va anunciar Junts pel Sí per composar la mesa del Parlament. Els de Baños han de decidir si donen majoria absoluta en aquest òrgan de direcció a Junts pel Sí o bé opten per assumir una de les quatre secretaries que ara s'ha ofert a la convergent, Ramona Barrufet. De fet, aquest ha estat el punt més polèmic en el preinici de la legislatura i que ha propiciat la queixa formal de tots els grups de l'oposició amb la presentació d'un manifest que avui registraran a la cambra catalana per demanar que en la constitució de la mesa i de les comissions legislatives es preservin els principis de “proporcionalitat” i “representativitat”. L'oposició vol que els òrgans de direcció i d'execució siguin una representació de la distribució de forces polítiques que hi ha a l'hemicicle. Aquesta demanda la fan extrapolable a l'elecció de senadors.

En el manifest els quatre partits (C's, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP) alerten que en el cas que no es tinguin en compte aquests principis podria comportar una greu vulneració al dret d'accés als càrrecs públics en condicions d'igualtat que recull l'actual Estatut d'Autonomia.

LES FRASES

És una persona que no comparteix les tesis de la majoria dels catalans
S. Sáenz de Santamaria
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN ESPANYOL
Ha de representar el conjunt de ciutadans, no només els que opten per la independència
Eva Granados
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
No ens sembla una bona presidenta, no és un exemple de pluralitat
Albert Rivera
LÍDER DE CIUTADANS
Intentaré que sigui el Parlament de tots, que representi el poble de Catalunya
Carme Forcadell
DIPUTADA ELECTE DEL PARLAMENT

Un lloc visible per a Arrimadas

Un nou punt de conflicte és la proposta que Junts pel Sí ha fet arribar als grups de l'oposició per distribuir els seients de l'hemicicle entre les set forces parlamentàries. A C'S, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP no ha agradat gent que els de Romeva, Mas i Junqueras vulguin ocupar les primeres bancades de la sala des de l'esquerra fins a la dreta de la cambra, la qual cosa trencaria el sistema que s'havia seguit fins ara d'instal·lar els partits a l'ala esquerra o a la dreta en funció de la ideologia. Els grups consideren que d'aquesta manera es vulneraria la figura parlamentària del cap de l'oposició, que perdria el lloc visible que en anteriors legislatures se li ha assignat tot just al darrere dels membres del govern, concretament a la segona fila de l'hemicicle. En aquesta legislatura, serà la diputada de C's, Inés Arrimadas, qui lidera l'oposició.