Mas blinda el govern del sacseig del 27-S

El president de la Generalitat etziba a ERC que el seu és l'executiu de transició nacional més “potent” des del restabliment de la democràcia

ICV-EUiA i la CUP marquen distàncies amb CiU en un Parlament marcat pel triple cicle electoral

El PSC, el PP i C's carreguen contra l'avançament

22/01/15 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE

La fi anunciada de la legislatura va remoure ahir el Parlament després de l'acord entre CiU, ERC i les entitats sobiranistes per a les plebiscitàries. En una cambra que estrenava un any electoral per partida triple (municipals, catalanes i espanyoles), Artur Mas va blindar el seu govern fins al 27-S davant l'intent d'ERC per condicionar la composició i l'acció de l'executiu fins a la cita del setembre. “Aquest és el govern de transició nacional més potent que ha tingut la història de Catalunya des de la recuperació de la democràcia”, va sentenciar.

El ple esdevenia el mirall dels moviments tàctics que han emprès els partits després de l'anunci dels comicis amb què els convergents i els republicans busquen un mandat independentista per tirar endavant el procés. D'una banda, s'hi reflectia l'atomització de la vella unitat sobiranista d'ampli espectre: ICV-EUiA i la CUP, que han congelat el seu paper en les negociacions del full de ruta conjunt, van marcar perfil propi emfasitzant les divergències amb CiU. De l'altra, el PSC, el PP i Ciutadans carregaven contra l'avançament de les eleccions i la determinació governamental i d'ERC d'intensificar la construcció d'estructures d'estat.

Des de dins i fora

Després de l'oferta reiterada dels republicans per entrar a l'executiu, Marta Rovira va advocar per transformar el govern de Mas en un vertader ens de “transició nacional” durant la sessió de control. Però Mas ja havia rebutjat desmuntar el govern pels mesos que queden de mandat. ERC també planteja la negociació dels pressupostos com el primer front per fer valer el seu suport amb millores tangibles que impliquin avenços nacionals, començant per l'increment de la dotació pressupostària de la secretaria d'Hisenda per accelerar la hisenda pròpia, després que el mateix govern hagi admès que no estarà enllestida aquest 2015 per recaptar tots els impostos que paguen els catalans.

Mas va respondre a l'implícit qüestionament republicà amb una defensa aferrissada de l'acció de govern i dels seus consellers i alts càrrecs, en espera que CiU i ERC pactin l'entrada d'experts pròxims als d'Oriol Junqueras per reforçar la construcció d'estructures d'estat, tal com van convenir amb el pacte per a les plebiscitàries. El president va remarcar que el seu govern, amb els suport extern dels partits sobiranistes i de la societat civil, van permetre l'execució d'un 9-N “esplèndid”. Mas, a més, va emplaçar els republicans a intervenir des de fora en la gestació de lleis com la de cooperatives o la de voluntariat. ERC divisa la norma de reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya i de Formació Professional com un filó per convertir-les en “veritables” estructures d'estat. Resta pendent la seguretat social catalana i l'administració electoral. Per CiU tenen “màxima prioritat” la hisenda pròpia i l'acció exterior, clau per al necessari reconeixement dels resultats del 27-S com el mandat democràtic necessari per a la secessió. En resposta a una pregunta de Ciutadans, Mas va assegurar que Catalunya “es pot pagar perfectament” aquestes estructures, i encara més si no patís el “drenatge fiscal” actual.

Picabaralla amb la CUP

La CUP, que advocava per unes eleccions immediates, va ser especialment dur amb Mas. El diputat Quim Arrufat va criticar que el govern es comprometi a fer ara les estructures d'estat que no ha acabat en dos anys, l'empeny per aprovar uns pressupostos “autonòmics” més i la buidor de l'acord amb ERC. “No sé si està defensant el procés sobiranista o simplement vol donar canya al govern de torn”, li va etzibar Mas. ICV-EUiA va carregar contra CiU per la imputació d'Oriol Pujol en el cas de les ITV i la “negativa” del president a comparèixer en la comissió d'investigació. Mas va desvincular l'executiu de les actuacions de Pujol, que ja són en mans de la justícia, i va subratllar que al govern no se li ha trobat “ni una sola irregularitat” perquè no existeixen.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va censurar que Mas hagi abocat l'hemicicle a una campanya electoral de nou mesos. “Tot això ens sona a fugida endavant”, hi va afegir. Alícia Sánchez-Camacho li atribuïa irònicament el “mèrit” d'escurçar els mandats a 18 mesos. Albert Rivera veu l'horitzó del setembre com un intent de Mas per construir fictíciament un “estat paral·lel”.

[A la CUP] No sé si està defensant el procés sobiranista o
simplement vol donar canya al govern de torn
Quant ens costarà
la creació fictícia d'aquest estat paral·lel?

Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Com convertirem aquest govern [...] en un govern clar de
transició nacional?

Marta Rovira
PORTAVEU D'ERC AL PARLAMENT
No ens aboca,
de fet, a una campanya electoral
de nou mesos?

Miquel Iceta
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
La nova imputació del senyor Oriol Pujol traspassa la frontera de la família

Joan Mena
PORTAVEU ADJUNT D'ICV-EUIA
Confonen el camí cap a la independèn-
cia amb el camí cap a la unitat perpètua
de CDC i ERC
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
El que vol fer ara
és la campanya electoral més llarga
de la història

Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP

LES FRASES DE L'OPOSICIÓ

A aquest govern, mentre jo l'he presidit, no se li ha descobert ni se li ha trobat, per-
què no existeix, ni una sola irregularitat
Aquest és el govern de transició
nacional més potent [...] des de la recuperació de
la democràcia
El que signifiquen aquests passos per anar creant estructures d'estat són un percentatge ínfim del pressupost

Previsió del 2,2% de dèficit

La Generalitat preveu tancar el 2014 amb un dèficit del 2,2% del PIB, de 4.407 milions d'euros. Així figura al pla econòmic i financer presentat al Ministeri d'Hisenda, en espera que l'executiu català presenti al març la liquidació dels comptes. Això implicaria que el dèficit final sobrepassaria el doble del límit fixat per l'Estat. El Parlament, a més, va convalidar ahir el decret de pròrroga pressupostària que permet que la Generalitat i les empreses públiques es puguin continuar endeutant mentre no s'aprovin els pressupostos d'aquest any. El decret va tirar endavant amb els vots de CiU i ERC, que aquests dies intensifiquen les negociacions per arribar a un acord sobre els comptes. El PSC i el PP es van abstenir. ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP hi van votar en contra. En canvi, els grups van aprovar per unanimitat el decret per recuperar la paga extra dels treballadors públics. El Parlament aprovarà els pressupostos en el ple previst pels dies 4 i 5 de febrer.

Darrera actualització ( Dijous, 22 de gener del 2015 02:00 )