Mas vincula el 24-M al procés

El president considera que un fracàs “debilitaria” una estructura d'estat bàsica per fer país

Creu que a Catalunya li “interessa desconnectar de l'Estat espanyol”

22/02/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

El president de CDC, Artur Mas, considera que les eleccions municipals suposaran “un moment clau” per al procés sobiranista, tant com ho serà el 27-S. “És evident que el 2015 serà un any decisiu”, va destacar davant dels centenars d'alcaldes i regidors que el pròxim 24 de maig es presentaran a les eleccions amb les sigles convergents. Per Mas, el procés sobiranista començarà a guanyar adeptes en les eleccions del 24 de maig per la qual cosa aquell dia “no es pot fallar”. En cas contrari, “debilitaríem una estructura d'estat”. “No és el mateix seguir el camí si aquesta estructura va en una altra direcció”, va advertir.

Mas va aprofitar la convenció municipal del partit, que va aplegar els 520 alcaldes convergents a l'Hotel Muntanyà de Seva (Osona), per llançar munició de cara a la campanya de les municipals.

El primer missatge que va transmetre va ser l'econòmic, i d'exemple va utilitzar la situació que viu Grècia després de l'acord entre el govern hel·lè i l'Eurogrup. “Nosaltres volem transformar la realitat, però hi ha partits que la neguen i després hi xoquen, són opcions populistes”, va assegurar. A aquesta pràctica, hi va contraposar les polítiques de l'executiu de la Generalitat que, segons assegura, amb 5.000 milions menys de pressupost “ens permeten acabar el mandat amb menys persones a l'atur, menys llistes d'espera i menys índex de fracàs escolar”. “Els altres, que facin discursos, nosaltres farem la feina”, va etzibar als representants polítics en un acte que es podria considerar el tret de sortida de les municipals.

Després de les referències a l'economia, Mas va citar les polítiques de transparència, un àmbit obligat després de la sacsejada que va causar la confessió de l'expresident Jordi Pujol. “Sé que hi ha molta gent colpida per les irregularitats del país però ens hi estem enfrontant amb lleis molt exigents com la de la transparència.”

Un altra eina que el president va posar sobre la taula per lluitar contra la desafecció ciutadana a causa dels casos de corrupció és la llei electoral. Mas es va afegir a les veus que reclamen al PSC que s'afegeixi al bloc de consens que formen CiU, ERC i ICV. “Hem de convèncer la resta que s'hi afegeixin per poder disposar d'una bona llei que suposa una millora.” A canvi, Mas es va comprometre ahir mateix a no fer servir la llei de munició electoral. “Serà una llei del Parlament, no del partit”, va assegurar.

I com havia fet a l'inici, Mas també va dedicar les últimes paraules de la intervenció al procés sobiranista. Va rescatar el discurs que, segons va admetre, li hauria agradat pronunciar divendres passat en l'acte per celebrar una nova línia de connexió elèctrica entre l'Estat espanyol i l'Estat francès, pels Pirineus, i que, per “qüestions de protocol”, no va poder realitzar. “A Catalunya li interessa estar connectada amb Espanya i amb Europa”, va remarcar fent referència a l'aposta que l'executiu de CiU sempre ha fet a favor de la MAT i el corredor ferroviari del Mediterrani, en contraposició al que, com diu, han decidit els governs del PP i del PSOE. “Però ens interessa molt més la desconnexió amb l'Estat espanyol”, hi va afegir. Així es podrien evitar “les tarifes més cares d'Europa, una llei educativa que ens impedeix l'ús del català, un dèficit fiscal que ens ofega i querelles en resposta a les urnes”, va rematar. I aquest cop, el president va posar èmfasi a diferenciar Espanya de l'Estat espanyol. “Amb Espanya estem hiperconnectats però hi ha circuïts que no funcionen, han saltat els fusibles, i ara ens en cal un de diferent”, va exemplificar. Abans de Mas, el coordinador de CDC, Josep Rull es va adreçar als regidors i alcaldes per valorar les polítiques de renovació econòmica, la participació ciutadana i el rigor pressupostari que CiU executa en les institucions.

LES FRASES

Perquè el procés sigui un èxit necessitem tres majories; la social, la política i la institucional
El 24-M no pot fallar, si això passa, es remaria en sentit contrari
A Catalunya li interessa estar connectada amb Europa i Espanya, però molt més desconnectada de l'Estat espanyol
Nosaltres volem transformar la realitat; d'altres la neguen i defensen opcions populistes
Artur Mas
PRESIDENT DE CDC
Darrera actualització ( Diumenge, 22 de febrer del 2015 02:00 )