POLÍTICA
BARCELONA - 22 març 2017 2.00 h

JxSí troba en el pressupost un reforç cap al referèndum

 Defensa que la disposició 31 esmenti la “doble via” per fer-lo, i destaca els 1.300 milions més per a despesa social

 La CUP confirma un sí “condicionat” a la consulta, i exigeix ja data i pregunta

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Un pressupost “transcendent” perquè dona resposta a les “necessitats imperioses” del present, però que alhora envia un “missatge polític” claríssim, i reforça el govern que ha de menar al “referèndum o referèndum”. Així interpreta Junts pel Sí, segons el seu portaveu adjunt Roger Torrent, els comptes del 2017 que avui s'aprovaran al Parlament amb el suport de la CUP, tal com va quedar clar ahir a la tarda en el debat previ, en què l'oposició es va centrar precisament a atacar el vessant polític dels comptes i el camí que obren cap al referèndum, explicitat en la disposició addicional 31. “La doble via hi ha d'estar continguda”, es limitava a explicar Torrent sobre la solució que s'hi ha pactat al final, que consisteix en un primer text de la CUP que insta a destinar fons al procés referendari, i un altre afegit per JxSí que puntualitza que es faci d'acord amb el Pacte Nacional pel Referèndum i la resolució (contrària a la unilateralitat) del Consell de Garanties Estatutàries.

El diputat, en canvi, es va estendre més a explicar uns comptes que qualifica de “transformadors i expansius”, amb una provisió de 1.300 milions més que el 2015 per a despesa social, i va fixar com a principal objectiu socioeconòmic de la legislatura “traslladar el creixement econòmic a les famílies”. Torrent, així, insistia que aquests són els pressupostos “més socials” que pot fer el Parlament en les circumstàncies actuals, i proclamava que “sobrepassen definitivament” el període de l'austeritat i les retallades.

El compromís pel referèndum, sigui com sigui, és l'únic motiu que ha fet que la CUP hagi cedit al “xantatge”, segons insistia ahir a anomenar-ho la diputada Eulàlia Reguant. “No és un vot pel seu contingut social sinó per donar via lliure al referèndum i el procés constituent”, admetia en anunciar el seu “sí condicionat amb data de caducitat”. “Comença el compte enrere inapel·lable, no hi ha cap allargament possible més enllà del setembre”, proclamava. Reguant, en aquest sentit, va dir al govern que, si el referent és Escòcia –on es va fixar data i pregunta 18 mesos abans–, aquí es va tard, i per tant va reclamar que es concreti ja tant una cosa com l'altra per estendre el debat a la societat i poder treballar en la campanya.

Més enllà d'això, la CUP va criticar els comptes perquè “no fan un esforç redistributiu” ni aborden polítiques públiques i socials “de manera valenta”, i recordava que els 1.300 milions només són fruit de la conjuntura econòmica, i que les concessions en el tràmit en comissió –els 140 milions més per a Ensenyament o 35 més per a renda mínima– només venen de la “dècima més” en el sostre de dèficit que va concedir el ministeri, del 0,5 al 0,6%. “Quin ha estat l'esforç del govern per augmentar els ingressos?”, es preguntava la diputada, que retreia que el grup de govern “no ha modificat ni un mil·límetre” la proposta base, que “segueix sent autonomista”. La CUP, això sí, reivindicava la llista de petites millores i correccions que ha pogut introduir, que demostren que “es pot orientar millor la despesa malgrat les cotilles del règim i la troica”. Així, subratllava la major dotació a l'atenció primària i l'educació; la creació de deu fons estructurals d'on podran beure tots els departaments, que es podran destinar a la recuperació de la gestió pública de serveis o a la renda garantida, i la dotació de fons, trets sobretot de dietes i transferències al sector privat, per a estructures d'estat com l'agència de protecció social o un banc públic.

Aquest matí es votarà el dictamen final de la comissió d'Economia, que conté per cert 1.200 esmenes aprovades amb el vot en contra de JxSí. Un vot que el grup repetirà respecte a les 1.122 esmenes vives que arriben al ple, a les quals s'han d'afegir les 712 de la llei de mesures, que es debatrà i votarà a la tarda.

LES FRASES

És un pressupost molt transcendent pel contingut, però també per la lectura política de la seva aprovació
Roger Torrent
PORTAVEU ADJUNT DE JUNTS PEL SÍ
[Volem] data i pregunta perquè ens proposem construir una república el 2017... [A JxSí] I vosaltres?
Eulàlia Reguant
DIPUTADA DE LA CUP

POLÍTICA
BARCELONA - 22 març 2017 2.00 h

L'oposició el veu poc social i inconstitucional

 El PP anuncia la fi del procés abans del previst si s'aprova el pressupost que explicita el referèndum

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Tots els grups de l'oposició van considerar poc social el pressupost que avui s'ha d'aprovar i només el PSC, que hi presentarà recurs al TC per la menció explícita al referèndum, no el va criticar per inconstitucional. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va negar als comptes la intenció de sortir de la crisi perquè considera que l'objectiu d'aquest pressupost és “treure'ns d'Espanya i de la UE”. Els va qualificar d'opacs per l'augment de 130 milions en el fons de contingència que es destina a actuacions sobrevingudes i va ironitzar: “Potser volen cobrir d'amagat el terratrèmol polític que volen provocar.” Tant Carrizosa com el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, van recordar que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va dictaminar que la referència al referèndum en la disposició addicional 31 del pressupost és inconstitucional. “No hi ha altra sortida que respectar el dictamen del CGE”, va defensar Coscubiela, que va advertir el govern català que una campanya d'insubmissió ciutadana tal com defensa la CUP i ha apuntat ja l'ANC té costos però és legítima: “El que no és legítim és fer de l'astúcia processista” una manera de continuar governant, segons ell.

El to més dur el va fer servir el portaveu popular, Alejandro Fernández, que va posar data imminent de defunció al procés independentista a causa del “pressupost inconstitucional”. Fernández va augurar aviat el postprocés perquè l'independentisme no té “majoria social, mandat democràtic diàfan, suport internacional, estabilitat parlamentària ni lideratge”.

La diputada socialista Alícia Romero va advertir el govern que s'havien aprovat 1.200 esmenes de l'oposició, que avui formen part del pressupost i dubta “que li agradi al president”. Va demanar a l'executiu més autocrítica sobre la situació social perquè en la majoria de rànquings internacionals sobre competitivitat regional Catalunya empitjora i només obté l'excel·lència el sistema sanitari. “En què competim, en coneixement o en salaris baixos?” va preguntar.

LES FRASES

Salut és l'únic excel·lent en competitivitat regional. En la resta, Catalunya cau
Alícia Romero
DIPUTADA DEL PSC
El pressupost es vesteix de desobediència però se sotmet a la llei d'estabilitat estatal
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP
El procés acabarà aviat. El 46% són independentistes però a tots els preocupen les llistes d'espera
Alejandro Fernández
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT