Política

Les converses entre els partits i les entitats sobiranistes per definir el camí després del 27-S estan congelades

Ruta sense full

Edició impresa Política | 23/01/2015 - 00:00h

Àlex Tort Josep Gisbert
Barcelona


"Això és can pixa!", etziba Forcadell al final d'una reunió que acaba com el rosari de l'aurora

Això és can pixa!". Així va reaccionar Carme Forcadell, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), en concloure la trobada que divendres passat van mantenir partits i entitats sobiranistes per definir, per enèsima vegada, el full de ruta del procés català. Era la seva expressió irada després d'una reunió, l'última que s'ha fet fins avui, que va acabar com el rosari de l'aurora, amb un debat molt encès i que ja des de bon començament es preveia que seria moguda.

Alguns dels convocats hi van anar amb els ànims encesos i amb la intenció de posar els punts sobre les is. Volien fer palès que el full de ruta que Artur Mas i Oriol Junqueras van anunciar que estava "força avançat" just després de la reunió de dimecres al Palau de la Generalitat per desencallar el procés no n'estava tant, d'avançat. Va ser el moment ideal per deixar les coses clares i la xocolata ben espessa. Els representants de la CUP van queixar-se que se'ls tenia per un zero a l'esquerra i van acusar CDC i ERC de filtrar "documents de treball" a la premsa per fer veure que s'ha avançat. Mentrestant, els convergents saltaven i feien responsable de la filtració algú interessat a "rebentar" les converses i el procés, i, al seu torn, els republicans carregaven pel mateix motiu contra CDC. Enmig d'aquest desgavell, els d'ICV-EUiA feien saber: "Ens desmarquem perquè no s'incideix en aspectes socials i de regeneració democràtica".

Després de tirar-se els plats pel cap els uns als altres es van suspendre temporalment les trobades, es va fixar un "temps de reflexió" fins més o menys la segona setmana del febrer i "cap a casa tots a pensar què hem fet malament". Amb la voluntat de calmar-se i de mirar que tothom es pugui tornar a afegir a la feina. De moment, però, el full de ruta està congelat, com repetidament ha expressat el diputat de la CUP, Quim Arrufat, davant els mitjans de comunicació.

Amb el full de ruta a la nevera, l'ANC, però, va tirar pel dret i va fer arribar una còpia del document dimarts d'aquesta setmana a totes les seves assemblees territorials. Datat del 17 de gener -l'endemà d'estar tothom a mata-degolla-, la voluntat era que es posés a debat intern, però sense la possibilitat d'introduir-hi esmenes, perquè "és fruit d'un ampli acord" i "el resultat de la feina feta durant les intenses reunions mantingudes els tres darrers mesos".

Aquí una altra desavinença: alguns partits, com la CUP, ja han manifestat públicament que les reunions per acordar el full de ruta es van suspendre fa mesos, quan el president de la Generalitat i el líder d'ERC van entrar en la dinàmica de celebrar conferències, es discutien per llista única o llistes separades i feien reunions bilaterals per provar de posar-se d'acord.

Fonts d'ERC i de la CUP asseguren que no els ha arribat aquesta última versió, que, entre altres coses, marca quinze mesos per completar el procés. A més, s'hi recullen dues alternatives per culminar-lo: la via Junqueras de celebrar un referèndum per ratificar la nova Constitució catalana i després fer eleccions ordinàries; i la via d'Artur Mas que proposa comicis en el marc del nou Estat amb l'encàrrec de completar el procés i sotmetre'l a referèndum després de la redacció del text constitucional.

A banda, els republicans asseveren que l'últim text, el del 17 de gener, no inclou esmenes seves ja pactades, els cupaires afirmen directament que només hi ha esborranys -una quinzena com a mínim-, i els convergents eviten referir-se a cap document. I els ecosocialistes subratllen públicament que no se sumaran a cap full de ruta "de dretes". Amb tantes desavinences, sembla clar que encara queda molta feina per fer.