POLÍTICA
BARCELONA - 23 febrer 2017 2.00 h

EL CONTRAPUNT

Mas alerta de la “reconquesta competencial” de l'Estat

 Ibarretxe reconeix que Catalunya va un pas més endavant en el camí cap “al cim” de la independència

GERARD ARTIGAS - BARCELONA

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va protagonitzar ahir una conferència mà a mà amb l'exlehendakari Juan José Ibarretxe a Sant Sebastià, on tots dos van plantejar l'estat del dret a decidir als dos territoris i en què el recorregut del sobiranisme català i les prospeccions de futur van centrar el debat. En un Palau de Congressos Kursaal ple a vessar, l'expresident català va llançar un advertiment: “L'Estat ens està agredint en forma de reconquesta competencial”, una estratègia lenta que, segons Mas, va començar amb la majoria absoluta de José María Aznar, l'any 2000, i que els successius governs espanyols no han aturat. Davant d'això, va defensar la “reacció” del sobiranisme català de voler plantejar a la ciutadania el futur de Catalunya, moviment del qual va lloar que tingui l'origen en la societat civil. “Diuen que això s'ho ha inventat en Mas i quatre bojos en un despatx movent fils”, va ironitzar, i va negar rotundament que el sobiranisme hagi perdut el contacte amb el carrer.

Urnes i llei

Mas va situar la clau de l'èxit del procés independentista en el binomi democràcia i legalitat, i va posar especial èmfasi en la “pulcritud democràtica” que l'engloba. En aquest àmbit, va deixar clar que no hi haurà un salt legal al buit, sinó que el Parlament treballarà per crear el marc jurídic que permeti la celebració d'un referèndum amb totes les garanties i que “els funcionaris estiguin coberts”.

En el punt de la convocatòria del referèndum, que no va situar fora d'aquest any, va pronosticar un màxim “grau de tensió” amb l'Estat que ultrapassarà els processos judicials que ell mateix i els exconsellers Homs (present allà), Ortega i Rigau tenen oberts pel 9-N.

A preguntes del públic sobre un hipotètic (“gens probable”, segons ell) oferiment de l'Estat d'un nou model d'encaix per a Catalunya, va defensar que els catalans puguin valorar-lo a les urnes al costat de l'estat propi: “Que la gent esculli: independència o oferta de l'Estat espanyol”, va dir, i va recordar al govern de Mariano Rajoy que hi ha una majoria parlamentària independentista a Catalunya que ha de tenir en compte.

Ibarretxe va tenir un paper més discret, introductori, i es va limitar a desgranar el sobiranisme basc i català. Això sí, va reconèixer que, en el camí cap “al cim” de l'estat propi, Catalunya té un cert avantatge. També va avisar dels “conceptes podrits” que utilitza l'Estat en el seu discurs públic per desgastar l'independentisme, com ara l'ús pervers del terme unilateralitat i el recurs a invocar un “diàleg” que no satisfà.

LES FRASES

No hem fet tot el que hem fet per, a l'últim moment, tirar la tovallola
Artur Mas
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
La unilateralitat no existeix si l'altre no vol seure a la taula, i ho diu el Tribunal de l'Haia
Juan José Ibarretxe
EXLEHENDAKARI

La incomoditat d'Urkullu

DAVID PORTABELLA

El PNB és caracteritzat com “el pèndol patriòtic” per l'habilitat de prioritzar l'ànima autonomista –Ardanza– o bé entregar-se a la pulsió d'exigir més autogovern –Ibarretxe– en funció del propi manual de supervivència i del vent que bufa des de Madrid. Com si es mimetitzés amb el pèndol, el lehendakari, Íñigo Urkullu, governa entre vaivens: es permet no anar a la conferència de presidents autonòmics, tot i governar en coalició amb el PSE, vol més autogovern però abomina la via catalana, lamenta la falta de diàleg de Rajoy amb Catalunya però ell és el soci cobejat per Rajoy per negociar el pressupost estatal... Assistir a una conferència de Mas a Sant Sebastià amb el lehendakari Ibarretxe de teloner, però, era massa incòmode per a Urkullu i el pèndol li va programar un únic acte oficial a l'agenda d'ahir: visitar la cooperativa Matrici a Zamudio (Biscaia).