POLITICA
BARCELONA - 22 març 2016 2.00 h

El Suprem fa el primer pas per processar només Homs

 El president de la sala penal resoldrà si separa la causa del 9-N i es queda els indicis contra el diputat català o no

 Retorna a l'instructor del TSJC totes les diligències contra Mas, Ortega i Rigau

MAYTE PIULACHS - BARCELONA

La sala segona del Tribunal Suprem (TS) va comunicar ahir que ha rebut l'exposició raonada, que la setmana passada va enviar-li l'instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè processi conjuntament tots els investigats per organitzar el procés participatiu del 9-N. Dividir una causa penal és diluir responsabilitats, segons els experts. Les primeres reaccions de l'alt tribunal espanyol, però, fan pensar –com és habitual en el seu funcionament– que el Suprem dividirà la causa i només investigarà l'aforat del 9-N: Francesc Homs, exconseller de Presidència i actual portaveu del grup Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats.

El magistrat del TSJC i instructor de la causa penal del 9-N, Joan Manel Abril, va detallar en una exposició d'unes cinquanta planes els indicis penals que els fiscals Emilio Sánchez Ulled i Francisco Bañeres han trobat per imputar a Homs un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional –que el 4 de novembre del 2014 va dictar aturar la consulta– i que se centren en una carta, del 6 de novembre, que va enviar al seu homòleg Felip Puig, en la qual li assegura que la resolució no els afecta i que pot contestar a l'empresari dels programes informàtics per la consulta que continués l'encàrrec, i si no rebria de l'acció dels serveix jurídics de la Generalitat. A més, Abril considera que les accions que s'imputen al llavors president de la Generalitat, Artur Mar, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, perquè la votació ciutadana es pogués realitzar, no es poden deslligar de la causa contra Homs. Els dos fiscals consideren que sí.

El Suprem va resoldre ahir que el president de la seva sala penal, el magistrat Manuel Marchena, resoldrà si accepta la posició d'Abril o només assumeix la causa contra Homs. Tot apunta a aquesta segona opció, ja que l'alt tribunal també va acordar ahir retornar les diligències originals fetes contra Mas, Ortega i Rigau al TSJC, afirmant que fins que no prengui una decisió, l'instructor és del tribunal català, per si “ha de practicar les diligències que consideri oportunes”.

Els magistrats del Suprem, però, saben que la investigació del 9-N, iniciada el desembre de l'any 2014, està acabada i només resta la declaració com a investigat de Francesc Homs. Amb tot, s'espera una resposta ràpida del Suprem.

LA XIFRA

50
planes d'exposició
conté el raonament del jutge del TSJC perquè el Suprem es quedi tota la causa penal del 9-N.

Reclam de traducció al castellà

La sala penal del Suprem va deixar clar ahir que ara només estudiarà l'exposició raonada del magistrat del TSJC Joan Manel Abril perquè investigui l'aforat davant de l'alt tribunal espanyol Francesc Homs com a possible autor d'un delicte de desobediència al Constitucional per organitzar el 9-N. Per tant, el Suprem només vol veure i llegir proves contra Homs, com ara la seva carta.

A més, en el comunicat oficial, es precisa que, tal com marca l'article 231..4 de la llei orgànica del poder judicial, “tota la documentació que s'envii ha d'arribar traduïda al castellà”. El Suprem ha de saber que el magistrat Abril ha traduït tot el procediment del 9-N a petició d'una única part: l'acusació popular de Manos Limpias.