EDITORIAL
23 juliol 2015 2.00 h

El PP colla drets fonamentals

Les lleis pensades per protegir els estats solen ser batejades amb grans eufemismes destinats a presentar-les com si en realitat volguessin protegir els ciutadans. És el cas de la llei de seguretat ciutadana aprovada ahir pel govern del Partit Popular. Una llei que retrata una vegada més el tarannà reaccionari de l'executiu espanyol i que va ser aprovada el mateix dia que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, amenacés amb la suspensió de l'autonomia catalana en cas que prosperi el procés sobiranista. Restringir les llibertats i amenaçar els qui volen exercir-les ja s'ha convertit en la marca de fàbrica dels populars.

La nova eina legislativa permetrà sancionar comportaments ciutadans perfectament democràtics emparant-se en l'ambigüitat amb què poden ser interpretades algunes de les seves normes. Però, a més, la reforma exprés impulsada pel Congrés dels Diputats –i que ara ha de culminar el tràmit al Senat– inclou la possibilitat d'utilitzar el supòsit d'una “situació d'interès per a la seguretat nacional” perquè el president espanyol pugui intervenir una comunitat autònoma. D'aquesta manera podria assumir directament competències traspassades com ara el control del cos dels Mossos d'Esquadra. En definitiva, més munició legal que s'afegeix al temut article 155 de la Constitució.

A Rajoy i al seu equip els molesta que els retreguin manca de cintura davant les aspiracions catalanes, però a mesura que s'acosta el 27-S s'atrinxeren més en l'immobilisme polític mentre esmolen el discurs de la por per impedir que puguem decidir el nostre futur a través de les urnes.