POLÍTICA
Barcelona - 23 juliol 2015 2.00 h

“Tant de bo l'AMI pugui deixar d'existir”

 “Tenim l'esperança que s'avançarà a l'àrea metropolitana, així com amb la incorporació de Barcelona”

 “El que ens interessa és guanyar el plebiscit, no tant qüestions personalistes o de sigles”

DAVID BRUGUÉ

La setmana passada, l'alcalde de Girona prenia el relleu de Josep Maria Vila d'Abadal com a president de l'Associació de Municipis per la Independència.

Com s'afronta des de l'AMI aquesta nova etapa?
És una etapa crucial per a Catalunya i l'AMI, que ha estat des de l'inici en aquest procés, l'afronta amb una barreja d'il·lusió extraordinària i gran responsabilitat.
Quins seran els objectius més immediats en aquest procés?
Que es faci bé i es faci ràpid. Això vol dir poder dissoldre l'AMI perquè hem aconseguit la independència i perquè estem en un procés de normalització nacional de Catalunya.A més, és imprescindible que els ciutadans percebin des del primer moment els rèdits que Catalunya tingui un estat propi.
Així la intenció és que durant el seu mandat l'AMI pugui morir.
Tant de bo pogués deixar d'existir. L'AMI va néixer per lligar des del món local la consecució de la independència de Catalunya. Aconseguit aquest objectiu, els estatuts fundacionals haurien decaigut.
Substitueix Josep Maria Vila d'Abadal, que ha estat un dels pilars del procés. Això suposa un plus de responsabilitat?
I tant. Ha deixat el nivell molt alt i ha estat, i continua sent, un referent del sobiranisme. Si ell s'hagués presentat a les eleccions i hagués continuat sent alcalde de Vic, estic segur que hi hauria hagut unanimitat en què continués presidint l'AMI.
Li fa por veure's al ‘Polònia', fent d'una de les ‘Catalines' amb Jordi Sànchez i Quim Torra?
(Riu) No, no m'ho havia imaginat. Estic convençut que quan comenci la temporada de Polònia, que deu ser a l'octubre, ja haurem passat les eleccions i estarem en la via de la independència. Per tant, no crec que el meu personatge sigui necessari.
Vila d'Abadal va dir abans de plegar que l'objectiu després de les municipals era que l'AMI superi els 800 municipis associats. Això és possible?
En aquests moments ja som més de 700 i un bon grapat de municipis ja s'ha mostrat interessats en adherir-s'hi. Les eleccions municipals han configurat majories sobiranistes a molts pobles on fins ara no n'hi havia. Als plens del juliol segurament seria precipitat, però segur que al setembre anirem veient acords municipals en el sentit d'adherir-se a l'entitat.
Un dels principals punts febles de l'AMI és la incorporació de municipis de l'àrea metropolitana i de la pròpia Barcelona. Això ara es podrà fer?
És cert que en aquest àmbit molts municipis no s'han plantejat adherir-se a l'AMI. Nosaltres tenim l'esperança que s'avançarà en aquest sentit, com també amb la incorporació de Barcelona.
Preveu contactes o alguna reunió amb Ada Colau?
Sí, tinc ganes de parlar-ne amb ella i el seu equip. L'AMI ha fet un gran paper sense tenir Barcelona a dins, per tant és una entitat important. Barcelona ja s'ha implicat amb el procés. En les grans mobilitzacions hi ha estat o l'acte importantíssim dels electes locals al Palau va ser promogut des de Barcelona. Hi ha hagut un canvi de govern, i el que voldríem és que aquesta implicació s'expliciti encara més.
Quin ha de ser el paper del món local a partir d'ara en tot el procés que viu Catalunya?
Hi ha dos objectius molt marcats. D'una banda, continuar estant al costat de les entitats sobiranistes. I de l'altra, garantir que el procés arriba de manera eficaç i que la seva traducció pràctica, en la qual els ajuntaments tenim una funció molt important, es fa d'una manera ben feta. Som la primera estructura d'estat, l'estructura fundacional.
Òmnium i l'ANC formen part de la llista de Junts pel Sí, però l'AMI no hi és perquè els seus membres són polítics. Però vostè havia de ser cap de llista de CDC per Girona. El veurem a la llista de Junts pel Sí o de cap de llista?
No ho sé. És un moment que s'ha de treballar per poder oferir als ciutadans una candidatura guanyadora en els termes que plantegem. El que ens interessa és guanyar els plebiscit, no tant qüestions personalistes o de sigles.
Què passarà si Junts pel Sí no guanya?
És un escenari que no em plantejo. Estic convençut que la proposta independentista quedarà a molta distància tant pel que fa a vots com a escons respecte de les opcions que no ho són.
Vostè és alcalde de Girona, diputat al Parlament i ara president de l'AMI. Com es compatibilitza tot això?
L'AMI i l'alcaldia són d'un mateix àmbit municipalista, que a més es juxtaposa amb l'àmbit nacional. Girona és una ciutat cridada a tenir un paper important al futur estat.
Els ciutadans han de poder percebre
els rèdits que Catalunya tingui
un estat propi