El pUNT aVUI

MIQUEL BUCH  PRESIDENT DE L'ACM

“El món local està responent”

“Són dos de cada tres ajuntaments i representen més de cinc milions de ciutadans”

“És impensable que una llei del Parlament no sigui aplicada”

23/09/14 02:00 PREMIÀ DE MAR - TERESA MÁRQUEZ
Miquel Buch (CiU), president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Foto: JUANMA RAMOS.
Notícies relacionades

Ja són 666 els ajuntaments que portaran al ple la moció de suport a la consulta del 9-N proposada per l'AMI i l'ACM. El president de l'ACM valora la resposta.

Satisfet?
Plenament. Són dos de cada tres ajuntaments. El món local està responent. Però la satisfacció és molt més gran quan et fixes en el fet que representen més de cinc milions de persones, més de dos terços de la població de Catalunya.
Calia aquest pas endavant del món municipal?
Sens dubte. S'havia de visualitzar clarament i rotunda que totes les institucions catalanes s'alineen a favor de la consulta que, al cap i a la fi, és allò que ens demanen centenars de milers de ciutadans.
En quina situació queden els consistoris que pel color polític no votaran la moció?
Són mocions polítiques, declaracions d'intencions i tothom pot votar allò que cregui convenient. Ara, per mi és impensable que una llei aprovada pel Parlament i que dóna les eines legals per convocar la consulta no sigui aplicada per tots els consistoris.
Interpreta, doncs, que no posaran traves a posar les urnes el 9-N?
No ho poden fer. Tenim una llei aprovada pel nostre govern. És tan absurd com creure que un alcalde amb majoria absoluta no deixarà als seus ciutadans participar en unes eleccions municipals perquè a ell no l'interessa que res canviï.
Però es poden escudar en el marc legal estatal
El Tribunal Constitucional (TC) encara no s'ha manifestat i, en el cas que ho faci i aturi la consulta, caldrà veure quina decisió prenen els partits majoritaris, que representen un 70% dels catalans. Haurem d'estar amatents i actuar en conseqüència.
Quina valoració fa de la moció alternativa del PSC?
Era de preveure, però jo vull destacar l'ampli suport polític que ha obtingut la proposta de l'AMI i l'ACM. Cada ajuntament té autonomia per decidir.
I després de les mocions què ha de fer el món local?
Estar a l'altura i col·laborar perquè el 9-N sigui una festa de la democràcia.
Darrera actualització ( Dimarts, 23 de setembre del 2014 02:00 )