Per reflexionar

La Gran Bretanya sap fer de la democràcia un instrument al servei de la llibertat

La Vanguardia en català | 23/09/2014 - 00:00h


Miquel Roca i Junyent
Barcelona


Per reflexionar.

1. En el referèndum escocès va anar a votar un 85% del cens. Una participació que, en termes generals, quasi bé dobla la mitjana de les eleccions dels darrers vint anys. El tema sotmès a la decisió dels escocesos els interessava, no els deixava indiferents i pràcticament tothom hi va voler dir la seva. Volien decidir sobre el seu futur. Això els interessava.

2. Tant els partidaris del sí com els del no van saber discrepar, participar, guanyar i perdre respectant la posició de l'adversari. Ha estat una campanya exemplar. La democràcia ha guanyat; segurament han quedat ferides però tothom té ganes de cicatritzar-les. La convivència no ha estat amenaçada en cap moment. Els guanyadors han sabut guanyar i els perdedors han sabut perdre. La dimissió de Salmond, simplement exemplar. El somni continua però ara toca negociar com seguir i això li pertoca a un altre lideratge.

3. Ha guanyat el no, però Cameron ha sabut llegir el resultat. I tot anunciant la victòria avança la seva voluntat d'iniciar una profunda reforma de l'organització territorial de la Gran Bretanya, per tal d'orientar-la cap a un nou federalisme en què Escòcia trobi el confort que demanava. Els partidaris del sí han perdut però han estat escoltats. La democràcia descansa, a la vegada, en la conformació de majories que sàpiguen respectar i escoltar les minories. L'esforç del sí fracassat no ha estat inútil.

4. Cameron no és un líder qualsevol. Ha afrontat un risc enorme. Va imposar una aposta de màxims a la proposta més tímida de Salmond, convençut que res no justificava quedar-se en l'ambigüitat davant d'un problema de gran envergadura. Va negociar, va pactar, va confiar en la seva raó i en la força de la unió; va voler reforçar-la i defensar-la des de la llibertat i, ara, la seva victòria té el regust immillorable de relligar amb la fidelitat històrica feta de respecte a la identitat de cadascú.

5. La Gran Bretanya té futur perquè sap llegir el canvi. Sap adaptar-se. Sap fer de la democràcia un instrument al servei de la llibertat. I, avui, tant l'Escòcia del sí com la del no miren a la Gran Bretanya des de la dignitat respectada.