SOCIETAT
Barcelona - 23 setembre 2015 0.00 h

Actius contra el ciberodi

 L'Institut de Drets Humans de Catalunya i SOS Racisme realitzen el primer curs virtual sobre el discurs de l'odi a l'Estat espanyol

 Volen formar agents amb un discurs alternatiu a les xarxes

MAYTE PIULACHS

“Em va cridar molt l'atenció això del discurs de l'odi. No coneixia de res l'institut, però m'hi vaig llançar i em vaig inscriure al curs. He après conceptes que no sabia i a contrarestar, amb dades reals, afirmacions falses a les xarxes, com ara l'ús de la sanitat per part dels immigrants, que és baixíssim.” Isabel Eguiguren, responsable de les xarxes socials de Médicos de Mundo Navarra, explica la seva experiència com a participant del primer curs virtual Drets Humans i Discurs de l'Odi a l'Estat espanyol.

El curs ha estat organitzat per l'Observatori Proxi (Projecte Online contra la Xenofòbia i la Intolerància), iniciat per l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i United Explanations (Unexp), al qual s'hi han sumat experts de SOS Racisme per elaborar-ne continguts.

“Ha estat el curs de més èxit que hem organitzat ”, afirma Aida Guillen, gerent de l'IDHC, que detalla que van rebre unes 535 sol·licituds per realitzar aquesta formació gratuïta, entre els quals hi havia advocats, tècnics i professionals de xarxes socials. El repte ha estat formar agents actius contra el discurs de l'odi. “No volem implantar marca, ni una ideologia, sinó donar arguments reals perquè les persones ho sàpiguen i els puguin usar en la seva vida”, manifesta Guillen, que afegeix: “No són tants els que escriuen missatges xenòfobs, perquè usen avatars, però sí els que els llegeixen.” A aquests lectors vol arribar Proxi.

El curs de Proxi, amb finançament europeu, ha consistit a analitzar des del novembre del 2014 i fins a l'agost passat el creixent discurs de l'odi i les seves varietats (vegeu el gràfic adjunt) contra la població migrada i la gitana. En concret, s'han recollit prop de 5.000 comentaris sobre notícies que parlaven d'immigrants en tres diaris espanyols en la seva versió digital. D'aquest total, sis de cada deu comentaris recollien alguna manera d'incitació a l'odi, indiquen els resultats. La segona part del curset ha estat desmuntar aquestes falsedats amb articles i dades objectives, i la tercera, fer formació, és a dir el curset on line, per prevenir i contrarestar els comentaris insultants.

“El grup de Proxi ha estat molt actiu. Vam fer discussions enriquidores. Ara caldria un compromís dels participants per respondre comentaris xenòfobs o falsos no només a aquests diaris digitals, sinó a totes les xarxes, com ara Twitter i Facebook”, proposa Eguiguren. Amb aquest èxit, des de l'Institut de Drets Humans de Catalunya ja anuncien que tornaran a fer una segona edició del curs. Aquest cop serà de pagament i es buscarà finançament perquè el preu sigui assequible.

“Cada cop entenc menys per què la gent diu barbaritats d'altres sense tenir informació, i volia aprendre com aturar aquest discurs o almenys intentar-ho”, afirma, sobre la seva participació al curs de Proxi, Nacho Sánchez, tècnic de Stop Rumores de l'entitat Andalusia Acoge, emmirallant-se en el model engegat per l'Ajuntament de Barcelona fa uns anys. “És molt positiu que hi hagi una iniciativa així per millorar la convivència”, declara Sánchez que afegeix: “Potser cal un curs més profund per a professionals que tenim certa experiència.”

Edo Bazzaco, sociòleg de SOS Racisme, detalla que l'ONG va col·laborar en omplir de continguts el curs. Bazzaco va ser l'encarregat d'aportar normativa i organismes europeus que vetllen per la no-discriminació, àmbit que més va sorprendre els participants del curset. “Tenim directives des del 2008 que obliguen els estats membres a aplicar mecanismes específics contra els delictes d'odi”, afirma Bazzaco, que alhora reconeix que “l'Estat espanyol ha fet passos importants, tot i que ha estat clau Europa amb la seva jurisprudència més progressista”.

Per als qui critiquen que amb la iniciativa de Proxi es coarta la llibertat d'expressió, Bazzaco respon: “Totes les llibertats tenen límits, sobretot si es vulneren altres drets.” Precisament, la recent reforma del Codi Penal preveu la formació en drets humans a condemnats per delictes d'odi. L'Institut de Drets Humans de Catalunya “n'assumiria el repte”, manté Aida Guillén.

LES FRASES

No volem implantar una marca ni una ideologia contra
el discurs de l'odi. Donem arguments
Aida Guillén
GERENT DE L'INSTITUT DE DRETS HUMANS DE CATALUNYA (IDHC)

LA XIFRA

5.000
comentaris
de població
immigrant ha analitzat Pro-
xi. El 60% eren intolerants. Avui presenten els resultats.
Al curs, hem inclòs directives europees
i jurisprudència. Els participants han estat força implicats
Edo Bazzaco
PORTAVEU DE SOS RACISME
La llibertat d'expressió no
és un dret absolut.
I menys si es dinamita la cohesió social
Edo Bazzazo
PORTAVEU DE SOS RACISME
He après conceptes que no sabia. Ara ens cal un compromís per contrarestar dades no certes a les xarxes
Isabel Eguiguren
RESPONSABLE DE XARXES A MÉDICOS MUNDO NAVARRA. PARTICIPANT CURS
No entenc els que donen la culpa de tot a altres. Volia aprendre com poder aturar aquest discurs
Nacho Sánchez
TÈCNIC DE STOP RUMORES A ANDALUSIA. PARTICIPANT CURS