LA CLAU

Enric Hernàndez

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

¿Contra qui negociem?

@Enric_Hernandez

No és que ningú vulgui governar Espanya ; és que, per immaduresa democràtica, la transacció s'equipara a cessió i la proposta, a xantatge

El president del Govern en funcions declina sotmetre's a la investidura perquè "els 7.300.000 votants del PP no seran utilitzats per obrir un termini".


DISSABTE, 23 DE GENER DEL 2016 - 18:01 CET

En política, les aparences enganyen. Quan el guanyador de les eleccions del 20-DMariano Rajoy, declina la invitació del rei Felip d'optar a la investidura i Pedro Sánchez, segon però amb certes opcions per articular una majoria, anuncia que tampoc es presentarà per ara, els dos grans partits transmeten a l'electorat l'alarmant missatge que Espanya no té qui la vulgui governar. Completen el sainet els vaivens d'Albert Rivera i el cop d'efecte de Pablo Iglesias, que divendres repartia les carteres d'un "Govern de canvi" que per ara no hi és ni se l'espera. Però els arguments que la ciutadania estupefacta escolta oculten altres motivacions. 

Congelar la seva candidatura a l'espera de temps millors, com ha fet Rajoy, disloca els procediments establerts per forjar la investidura i el deslegitima per vindicar més endavant la seva condició de líder més votat. El president en funcions pretén que Sánchez es cogui a foc lent a la foguera atiada per Iglesias i els barons del PSOE, als quals el PP acabarà oferint suport en les seves autonomies a canvi d'una gran coalició a la Moncloa.

A foc lent

Sánchez fuig d'aquesta emboscada apel·lant al Cap d'Estat perquè forci Rajoy a formalitzar la seva candidatura o tirar la tovallolaUn debat d'investidura precipitat l'enviaria als braços de Podem i l'independentisme català, tot plegat enmig del soroll de sabres a Ferraz. I, si fracassés en el seu intent, les pressions perquè facilités l'elecció d'un aspirant del PP serien indefugibles.

 
Més que ocupar poltrones, l'enverinada oferta d'Iglesias a Sánchez busca debilitar-lo dins del PSOE i davant l'electorat, a fi de disputar-li l'hegemonia de l'esquerra al Congrés, si es doblega davant el PP, o a les urnes, si es repeteixen les eleccions. I Rivera balla la 'yenka' encreuant els dits perquè no hi hagi uns nous comicis que punxin la bombolla de Ciutadans.


A causa de la seva escassa maduresa democràtica, a Espanya la transacció s'equipara a claudicació i la proposta, a xantatge. No es negocia ‘amb’ sinó ‘contra’ l'adversari. És a dir, contra els ciutadans.