POLÍTICA
BARCELONA - 24 gener 2017 2.00 h

Manifest del Pacte Nacional per un referèndum “efectiu” dins el marc constitucional

 El document esquiva la unilateralitat i recorda que, amb voluntat política, es pot acordar que es voti

 Es recolliran adhesions a Madrid pel dret a decidir

EMILI BELLA - BARCELONA

Els membres del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum han redactat una proposta de manifest que esquiva la unilateralitat i advoca per un acord amb l'Estat per organitzar una votació “vinculant i efectiva”, una música que recorda l'adjectivació que fan els comuns quan es refereixen al referèndum. Els vuit integrants del comitè van presentar ahir el text, que sotmetran a aprovació en una nova reunió del Pacte Nacional, probablement l'1 de febrer. Els impulsors demanaran adhesions d'entitats, associacions, institucions, càrrecs electes i particulars tant a Catalunya com a Espanya i al món, especialment en el marc europeu. D'entrada, el text es farà extensiu a les més de 4.000 entitats que integren el pacte i serà traduït a deu idiomes.

El document subratlla que és possible la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya en el marc constitucional espanyol i que si no es fa és per manca de voluntat política. “Avui és possible fer un referèndum d'acord amb la legislació espanyola. Si no es produeix és per una decisió política i no pas per una realitat jurídica, no perquè sigui il·legal”, emfasitzava el portaveu del comitè, Joan Ignasi Elena, que va insistir que així ho afirmen nombrosos experts en dret constitucional.

El text insta els governs de Catalunya i de l'Estat a “superar les dificultats polítiques i els apriorismes i assolir finalment un acord” que estableixi les condicions i garanties per a un referèndum reconegut per la comunitat internacional. No entra, però, en la previsibleunilateralitat en cas que no es pugui pactar, una tovallola que el comitè encara no llença. Arribat el moment, Elena va explicar que es tornarien a reunir els membres del pacte per prendre les decisions adequades.

El document també reconeix el Parlament com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. “Per això donem suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per a l'articulació d'aquest referèndum”, afirma el text, deixant oberta la porta a eventuals passos cap a la unilateralitat que prengui la cambra. Elena, però, prefereix no fer interpretacions del manifest en aquest sentit i se cenyeix a treballar per fer pedagogia del referèndum com a eina inclusiva reivindicada per la majoria del poble català per “resoldre les controvèrsies”.“Qui vulgui anar més enllà [per la via unilateral] ja serà una cosa que cada entitat, persona o partit farà en l'exercici de la seva activitat política”, va circumscriure.

En espera de llegir el manifest, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va recordar ahir a la tarda a la sortida de la reunió del consell executiu que es tracta d'una proposta i que serà el mateix Pacte Nacional pel Referèndum qui l'haurà de validar.

D'altra banda, l'exalcalde socialista de Vilanova i la Geltrú va voler aclarir que “no és més demòcrata qui defensa la necessitat d'un referèndum” que els que no el troben oportú. “El que és inacceptable és donar un no per resposta sense debat ni discussió i amargar-se rere una pretesa legalitat”, va resoldre.

El comitè executiu promourà el debat amb organitzacions contràries a la independència per “superar el simplisme del no” i farà campanya a Madrid i Brussel·les per convèncer que el referèndum és el millor instrument que hi ha sobre la taula. “És evident que hi haurà portes tancades, però també se n'obriran d'altres i haurà valgut la pena”, va defensar.

A part d'Elena, el comitè està format per Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme Laura Gil, Itziar González, Francesc Pané i Carme Porta.

LES FRASES

És possible fer un referèndum d'acord amb la legislació espanyola. Si no es produeix, és per una decisió política, no per perquè sigui il·legal
No és més demòcrata qui defensa la necessitat d'un referèndum
Joan Ignasi Elena
PORTAVEU DEL COMITÈ EXECUTIU DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM