POLITICA
BARCELONA - 24 març 2016 2.00 h

Barcelona vol els militars fora del parc de Collserola

 L'Ajuntament aprova una proposició que insta el ministeri a ordenar a l'exèrcit l'aturada de les maniobres militars a la zona natural de la capital

OLEGUER CEBRIÀ - BARCELONA

La comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir una proposició contra les maniobres militars al Parc Natural de Collserola. El text, aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte C's i el PP, insta el ministeri a donar indicacions a l'exèrcit perquè posi fi a les pràctiques.

Tretze escoles del districte de Sarrià-Sant Gervasi properes a Collserola havien presentat queixes per l'empitjorament de la situació des del mes de febrer, ja que les maniobres es duien a terme en horari lectiu.

Les direccions dels centres educatius van manifestar que la presència dels militars dificultava l'ensenyament del discurs de la no-violència als alumnes. L'Ajuntament, que forma part del consorci del parc juntament amb la Diputació i l'AMB, es va comprometre a fer els passos necessaris per convertir el pulmó verd de la ciutat en una zona desmilitaritzada.

La proposició de l'Ajuntament no és el primer enfrontament entre el consistori i les forces armades. El 9 de febrer, Ada Colau va fer explícit als militars presents en el Saló de l'Ensenyament el seu rebuig per la presència de l'exèrcit a la fira. Diversos ministres en funcions del govern espanyol van considerar una falta de respecte les paraules de l'alcaldessa. Colau va assegurar que havia circulat un relat distorsionat.

Medalla d'or per a Muriel Casals

La proposició contra les maniobres militars a Collserola no va ser l'única que va aprovar ahir l'Ajuntament. La comissió de Presidència va acordar que atorgaria la medalla d'or de la ciutat de Barcelona a títol pòstum a la diputada Muriel Casals. Els grups municipals, a excepció del PP i C's, van acordar donar el guardó a Casals per la seva trajectòria personal i “les fortes conviccions en defensa de la democràcia, la llibertat i Catalunya” des del respecte i el diàleg. La comissió municipal també va aprovar per unanimitat acceptar la renúncia i devolució de la medalla d'or de la ciutat que l'expresident Jordi Pujol havia presentat el juliol del 2014. A més, la comissió va decidir revocar la medalla atorgada a la infanta Cristina de Borbó. Tots els acords s'hauran d'aprovar en el ple municipal.