POLÍTICA
BARCELONA - 24 març 2017 2.00 h

La Generalitat obre un concurs de material electoral

 Pretén fer una selecció d'empreses subministradores per als pròxims quatre anys

 Ho desvincula del referèndum

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

En un moment procliu a generar suspicàcies, la Generalitat va fer pública la posada a licitació d'un acord marc de subministrament de material electoral . Ho feia aquest dimecres; el mateix dia que el Parlament aprovava el pressupost que inclou una disposició per a l'habilitació de partides per sufragar el referèndum, pactat o unilateral, es feia públic el concurs, amb què el govern pretén fer una selecció d'empreses que produeixin paperetes, sobres, impresos i els manuals d'instruccions per a les meses electorals necessaris per a la “celebració d'eleccions al Parlament a Catalunya”. Fonts de Governació van negar que el procés de contractació pública, que va avançar La Vanguardia, sigui per a l'organització del referèndum.

Segons les mateixes fonts, el propòsit seria més simple. La Generalitat pretén tenir una sèrie d'empreses vinculades a aquest acord marc per agilitar el procés d'encàrrec del material electoral per quan hi hagi una convocatòria. De fet, els processos de licitació són molt més lents que els 54 dies que estableix el decret per a una eventual convocatòria electoral, i les darreres legislatures han estat especialment curtes. Aquest acord marc té una durada de quatre anys, durant el qual les empreses seleccionades són les de referència amb què treballarà la Generalitat i estan habilitades com a tals, de manera que se simplifica la contractació específica.

Sense que hi hagi per ara –malgrat els rumors parlamentaris– una cita a les urnes fixada, l'executiu es prepara per poder afrontar un procés d'aquestes característiques amb més agilitat. Segons el full de ruta acordat per JxSí i la CUP, consagrat en una de les resolucions aprovades en el debat de política general i impugnada al Tribunal Constitucional, les eleccions s'haurien de produir sis mesos després del referèndum amb un caràcter constituent, en el cas de victòria del sí a la independència. Això situaria, en teoria, les pròximes eleccions al mes de març de l'any vinent.

LA XIFRA

775.714
euros
és el pressupost de la licitació, IVA inclòs, per a l'acord marc de subministrament de material electoral.

Homs es reuneix amb Puigdemont

El portaveu del PDeCAT al Congrés i exconseller de la Presidència, Francesc Homs, es va reunir ahir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament. L'endemà que el Tribunal Suprem fes pública la condemna d'inhabilitació per a exercici de càrrec públic durant un any i un mes i 30.000 euros de multa per desobediència greu al Tribunal Constitucional pel 9-N, Puigdemont va rebre Homs al seu despatx a la cambra.

L'exconseller de la Presidència preveia demanar avui al Suprem que li aclareixi l'abast de les diverses categories de càrrec públic per a les quals quedaria inhabilitat. També informarà el tribunal de la seva voluntat de presentar recurs al Constitucional. Homs també pretén que es paralitzi l'execució de la inhabilitació fins que l'alt tribunal s'hagi pronunciat.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va negar ahir que la notificació de la sentència hagués arribat a la cambra baixa, com havia transcendit. Quan es produeixi, la intenció de la presidència és informar immediatament el portaveu del PDeCAT de la inhabilitació i aplicar la sentència. El pròxim ple serà la setmana vinent i és una incògnita si haurà arribat la notificació.