ICV reivindica el 9-N però encara no diu què votarà

Sotmetrà a votació interna l'opció que triï la direcció un cop el president Mas signi el decret per celebrar la consulta

Descarta fer campanya amb altres partits sigui quin sigui el resultat

24/09/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats , i el diputat d'EUiA, Joan Mena, ahir en la presentació de la campanya a favor del 9-N Foto: ALBERT SALAMÉ.

“Som sobirans per decidir i volem fer-ho en llibertat, sense pors.” Aquest missatge centra la campanya que la coalició d'ICV i EUiA enceta avui amb la mirada posada en el 9-N. Som lliures. Catalunya=Llibertat se centra en la reivindicació del dret a decidir dels catalans, ja que ambdues formacions han optat per ajornar el sentit de vot fins que el president Mas signi el decret de convocatòria del 9-N. Serà a partir de llavors quan les direccions d'ambdós partits es reuniran per portar una proposta de vot a sengles consells nacionals per, finalment, sotmetre-la a consulta interna entre la militància i els simpatitzants. ICV i EUiA han acordat,a més a més, desenvolupar aquest procés intern de forma paral·lela.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, i el diputat d'EUIA, Joan Mena, van admetre ahir que existeixen diferents posicions en el si de les dues formacions, la qual cosa ha creat un debat “permanent” des del primer dia. Camats però, va desvincular la diversitat d'opinions del retard en fixar el sentit del vot. “No ens estem amagant. Altres juguen al gat i a la rata, nosaltres no”, va assegurar. La dirigent va admetre que les direccions hauran de treballar amb celeritat per fixar el posicionament i van descartar que la suspensió anunciada de la llei de consultes i el decret per part de l'Estat eviti que es produeixi un posicionament.

Les direccions han de decidir ara si donen llibertat de vot en la segona pregunta de la consulta o es decanten pel sí-sí o el sí-no. “Intentarem fer una proposta que reculli la pluralitat de la nostra formació”, va matisar. I mentre Camats declinava explicitar el seu vot, Mena assegurava que triaria l'opció més fidel a la trajectòria federalista que ha defensat històricament la seva formació. Sigui quin sigui finalment el resultat, els ecosocialistes han descartat, en cas que surti el sí-sí, sumar-se a la campanya de l'ANC, ERC i CDC en favor de la independència. “Tenim campanya pròpia”, va asseverar.

LA FRASE

Tenim raons, arguments i motius diferents a altres forces per defensar la consulta
Dolors Camats
COORDINADORA NACIONAL D'ICV

Carta a Rajoy i cartell de Tàpies

La campanya té un destinatari particular; Mariano Rajoy, a qui ICV i IU ja han adreçat una carta per demanar-li que no impedeixi la consulta i que reconegui la llibertat dels catalans per decidir el seu futur. El coordinador d'IU, Cayo Lara, recomanava ahir a Rajoy que “no es posi tossut buscant obstacles legals” perquè “al final la consulta es farà”. La campanya està inspirada en un quadre que el pintor Antoni Tàpies va llegar al PSUC l'any 1976 en plena reivindicació dels drets nacionals i socials.

Darrera actualització ( Dimecres, 24 de setembre del 2014 02:00 )