La querella porta cua

Centenars de persones es fan coresponsables del procés participatiu davant del TSJC

La resposta massiva de la gent supera les previsions de l'ANC, que fa una nova convocatòria pel proper dilluns 29

24/12/14 02:00 BARCELONA - JORDI PANYELLA
Una parella accedint al Palau de Justícia Foto: QUIM PUIG.
Unes cent vuitanta persones van presentar el formulari al jutjat

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau no estan sols, o, dit d'una altra manera, el procés polític que viu Catalunya és molt més que el govern de la Generalitat de Catalunya. Centenars de persones van acudir ahir al migdia a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per presentar un escrit d'autoinculpació davant de la sala civil i penal després que dilluns aquesta instància judicial acceptés admetre a tràmit la querella contra el president de la Generalitat i dos dels seus consellers pel procés participatiu del 9-N.

L'acció va ser convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, que es va veure superada per les seves pròpies expectatives. A les tres de la tarda, quan va tancar l'oficina de la sala civil i penal, havien pogut complir el tràmit de l'autoinculpació unes cent vuitanta persones, segons els càlculs de la mateixa ANC, i aquella hora centenars de persones encara esperaven al carrer i finalment es van quedar sense poder entrar a l'edifici judicial.

L'acte havia estat convocat a les dotze del migdia i el moment de més expectació es va produir a la una de la tarda, quan la cua feia 300 metres de llarg, donava la volta des de la façana principal del Palau de Justícia fins a la del carrer Roger de Flor i hi havia unes cinc-centes persones esperant-hi.

Veient l'èxit de la convocatòria, l'Assemblea va fer ahir mateix una nova crida a totes les persones que no van poder entrar al Palau de Justícia perquè hi acudeixin dilluns 29 a primera hora del matí. Els qui ho vulguin fer poden descarregar-se un formulari que hi ha disponible al web autoinculpacions9n.assemlea.cat. Es tracta d'un text on la persona que el signa reconeix que ha pres part en el procés del 9-N i ho posa en coneixement de l'autoritat judicial per “si pogués ser constitutiu d'una infracció penal” per haver desobeït” el TC. El tràmit de l'autoinculpació es pot dur a terme també al jutjat de guàrdia de qualsevol partit judicial, circumstància que ahir ja es va produir.

A la llarguíssima cua dels autoinculpats hi havia molta gent anònima però també cares conegudes, com ara la de la cantant Núria Feliu i l'advocat i historiador Josep Cruanyes. També hi van fer cap representants polítics de CDC, amb Josep Rull i Jordi Turull al capdavant d'un grup de diputats, i d'ERC, amb Oriol Junqueras i la senadora Ester Capella, entre altres càrrecs públics. Tant Junqueras com Turull van haver de fer front a les peticions de molta gent que els instava a arribar a una entesa en les pròximes eleccions.

L'acte d'ahir va ser desacreditat pel Partit Popular, que, per part d'Enric Millo, va assegurar que és un acte més de l'Assemblea per tapar “el fracàs” dels seus plantejaments. D'altra banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va criticar la decisió del TSJC d'investigar Artur Mas i les dues conselleres pel simple fet de “defensar l'exercici de la participació ciutadana”.

Més contundent va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va lamentar la decisió del TSJC: “No entenem que hi hagi cap delicte en el fet de defensar unes idees polítiques i un procés participatiu. Els problemes de Catalunya no es poden arreglar als tribunals.”

LES FRASES

Volem refermar l'acte de sobirania
que vam fer el 9-N. Nosaltres ja no obeïm l'Estat espanyol
Jaume Marfany
VICEPRESIDENT DE L'ANC
Els problemes polítics de Catalunya no es poden resoldre als tribunals
de justícia
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Els diputats d'Iniciativa
també som responsables del procés participatiu
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
L'autoinculpació
és el mateix una altra vegada: agitació
i propaganda
de l'Assemblea
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
Darrera actualització ( Dimecres, 24 de desembre del 2014 02:00 )