Sturgeon ratifica el compromís de l'SNP per tenir estat

La vicepresidenta del govern escocès presenta la candidatura a líder del partit i primera ministra

 Adverteix a Londres que compleixi les promeses o faci front a les conseqüències

25/09/14 02:00 LONDRES - QUIM ARANDA

La vicepresidenta del govern escocès, Nicola Sturgeon, va presentar ahir, a Glasgow, la candidatura a liderar el Partit Nacional Escocès (SNP), després de la renúncia anunciada divendres passat pel primer ministre, Alex Salmond, arran de la derrota en el referèndum d'independència. “Faig aquest pas endavant per dues raons simples: vull servir el meu partit i el meu país, i crec que sóc la millor persona per al càrrec”, va afirmar.

Sturgeon haurà de ser ratificada com a cap de l'SNP en el congrés que tindrà lloc a Perth a mitjan novembre després d'una votació en què podran prendre part tots els militants, gairebé 50.000. En cas de ser escollida, com és pràcticament segur, serà la pròxima i la primera dona que ocuparà el càrrec de primera ministra d'Escòcia, ja que l'SNP disposa de majoria absoluta al Parlament d'Edimburg.

En el seu anunci, Sturgeon, de 44 anys, va garantir que el nou govern que amb tota probabilitat liderarà participarà activament en les negociacions de més transferències a Escòcia, un procés obert a conseqüència del vot negatiu i arran de les promeses fetes per Londres per desactivar l'independentisme.

La nova tàctica nacionalista, allunyada de la seguida per Alex Salmond, persegueix el mateix objectiu de la independència, tot i que per mètodes diferents. Si fins ara es pretenia acostar la gent a la independència, ara es pretén que la independència s'acosti a la gent, aconseguint més i més poders per a Escòcia, ja que fruit dels futurs acords es podria facilitar que el Parlament escocès controlés un 50% de l'impost de la renda, o el 60%, o el 100%, i el mateix principi opera sobre l'estat del benestar. Pas a pas, doncs, el poder polític d'Edimburg podria tenir molt més gruix i la independència seria, des d'aquest punt de vista, el darrer pas lògic d'un camí endegat per la Devolution del 1997.

Entre línies, Sturgeon va apuntar la possibilitat de fer un altre referèndum, que no va excloure com a part del programa de l'SNP per a les eleccions del 2016 si les transferències promeses no arriben: “Deixeu-me dir a Westminster en nom d'Escòcia que, si els partits del Regne Unit avancen amb l'esperit de complir, en mi tindrà un soci obert al progrés. Però, si no, pagaran un alt preu polític, i no pas perquè jo ho digui, sinó perquè serà el poble d'Escòcia qui ho dirà així.”

“Estic més convençuda que mai que Escòcia serà un dia independent”, va concloure. Però, per esvair dubtes sobre com s'hi pot arribar, si per una declaració unilateral seguida d'un vot majoritari en unes eleccions nacionals o per un nou referèndum, va dir: “La tria serà dels electors”, un aclariment fonamental de cara als ciutadans i potencials votants de l'SNP.

Darrera actualització ( Dijous, 25 de setembre del 2014 02:00 )