POLÍTICA
PRESIDENT DE L’AMI - 25 octubre 2017 2.00 h

OPINIÓ

 

MIQUEL BUCH

Compromís, dignitat i determinació

MIQUEL BUCH - PRESIDENT DE L’AMI

El milió i mig de persones que van protagonitzar la Diada Nacional de Catalunya de 2012, possiblement en aquella data no s’haurien imaginat mai que un govern català i un Parlament de Catalunya haurien arribat tan lluny per defensar el dret a decidir. Cinc anys després hem avançat molt. Malgrat els pals a les rodes que ens han posat des del govern de l’Estat i alguns dubtes inicials, no hem descarrilat mai.

Ens van dir que fèiem una costellada de consulta el 9 de novembre de 2014, i més de 2,3 milions de catalans van convertir-la en un exercici modèlic d’expressió a les urnes. Quina gran costellada! Més tard, el clar triomf independentista a les eleccions del 27 de setembre de 2015 va donar l’empenta definitiva per afrontar el procés sobiranista amb confiança i determinació.

La mateixa decisió que van tenir el president de la Generalitat, el vicepresident i tot el govern català, amb el suport ferm de la gran majoria d’ajuntaments, per portar a terme el referèndum de l’1 d’octubre. Llavors, ningú es va fer enrere malgrat les amenaces i dificultats que va posar el govern estatal. Una determinació per votar que la gran majoria de catalans va demostrar el mateix 1 d’octubre defensant de forma pacífica i cívica col·legis i espais electorals, malgrat els cops de porra de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. Sabien que els colpejarien, però no van abandonar i més de 2 milions de persones van poder votar.

Hem superat tempestes i vents contraris, però no hem defallit. La gran majoria de ciutadans de Catalunya està al costat dels seus representants polítics. Al president Puigdemont, al vicepresident Junqueras, a tots els consellers i a la gran majoria de diputats del Parlament els agraïm la seva constància, malgrat les amenaces, querelles i insults rebuts. Volem que sàpiguen que tots aquells que els vam votar a les urnes en unes eleccions democràtiques, creiem en ells i no els deixarem sols.

Sabem que no us arronsareu, que esteu determinats a complir el mandat expressat a les urnes de forma clara i democràtica. Els alcaldes i alcaldesses catalans estan al vostre costat. Ho han demostrat sempre que se’ls ha necessitat. Ells són, com els membres del nostre govern i del Parlament, representants legítims escollits pels catalans a partir d’unes eleccions. Per això, cap article podrà suspendre ni eliminar allò que un ciutadà ha expressat i ha volgut amb el seu vot.

Ara que arriba l’hora de la veritat, us volem dir al president i vicepresident de la Generalitat, als consellers del govern català i als diputats sobiranistes al Parlament de Catalunya, que no esteu sols. No deixarem que ens prenguin les institucions ni que suspenguin l’autogovern català, pel qual moltes persones van sacrificar la seva vida. Teniu el municipalisme català al vostre costat. Teniu la confiança de la gran majoria de ciutadans. Teniu la legitimitat del vostre costat. I s’ha demostrat amb multitud d’accions i concentracions pacífiques, ja fossin per defensar la democràcia com per exigir la llibertat del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l’Assemblea, Jordi Sánchez.

La història us recordarà com aquells representants polítics que vau complir escoltant el que els ciutadans reclamàvem, quan tot un aparell estatal i pressions externes van posar-se d’acord pensant que la solució passava per una rendició i humiliació. No comptaven amb la dignitat de tot un poble i dels seus representants polítics. No comptaven amb una paraula, sovint en desús: el compromís!