El rei alimenta el discurs de la por emocional

Felip VI dedica la major part del seu primer discurs de Nadal a la situació catalana insistint en la necessitat d'unitat i en la defensa de la Constitució

Fa al·lusió a la corrupció i a la crisi amb missatges previsibles

25/12/14 02:00 MADRID - REDACCIÓ

Res de nou. El primer discurs de Nadal de Felip VI no va ser gaire diferent, per no dir gens, dels del seu antecessor, Joan Carles de Borbó. Noves paraules per acabar dient el mateix: unitat. Felip de Borbó es va apropiar ahir el clam del seu pare i de les forces unionistes, el de “l'Espanya unida”, el de la força de la unió i el de la defensa de la Constitució com a garant de la convivència.

Es preveia que la decisió del jutge instructor del cas Nóos d'enviar a judici la seva germana, Cristina de Borbó, condicionaria el discurs, però en realitat el que va condicionar-lo va ser Catalunya, a la qual va dedicar la major part de la seva intervenció.

Un discurs previsible i molt similar al que va fer quan va visitar Barcelona a principis de mes, en què va afirmar que la millor manera de resoldre els problemes polítics i econòmics és caminant plegats. Però, a diferència del d'aleshores i també del discurs del seu antecessor, Felip VI va recórrer al discurs de la por emocional. “Em preocupa que es puguin produir fractures emocionals, desafectes o rebutjos entre famílies, amics o ciutadans”, va pronunciar Felip VI, per tot seguit afegir-hi: “Ningú a l'Espanya d'avui és adversari de ningú”, en una clara al·lusió a temps passats.

“Les desavinences no se solucionen amb ruptures emocionals o sentimentals –va insistir el monarca–; fem tots un esforç lleial i sincer, i retrobem-nos en el que mai hauríem de perdre: els efectes mutus i els sentiments que compartim.” Per no perdre tot això, la Constitució espanyola és el garant, va dir Felip VI. “Respectem la Constitució, que és la garantia d'una convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat. I continuem construint tots junts un projecte que respecti la nostra pluralitat i generi il·lusió i confiança en el futur.” Segons el monarca, “junts neix la força de la unió” i “la força de la unió és el que ens permetrà arribar més lluny”.

En aquest punt, el rei es va sumar al discurs segons el qual els petits no compten i és necessari ser gran. “El món no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats, i camina cap a una major integració”, va manifestar Felip VI, que també va fer al·lusió a la crisi econòmica i la difícil situació que travessen moltes famílies. “Estem vivint temps complexos i difícils per a molts ciutadans i per Espanya en general. La duresa i la durada de la crisi econòmica produeixen en moltes famílies incerteses pel futur”, va dir. Una referència que el seu pare ja havia fet en els seus discursos des que va esclatar la crisi. Com era previsible, el rei Felip VI també va fer al·lusió a la corrupció, un tema del qual també es va veure obligat a parlar el seu pare.

En el discurs del 2011, Joan Carles I va dir que la justícia era igual per a tothom, en al·lusió velada aleshores al seu gendre Iñaki Urdangarin, esquitxat pel cas Nóos. Felip VI tampoc va poder obviar el tema després que el jutge instructor del cas va enviar a judici la seva germana, Cristina de Borbó, per dos delictes fiscals. I va convertir la famosa frase que va pronunciar el seu pare, “la justícia és igual per a tothom”, en: “Els responsables d'aquestes conductes irregulars [corrupció] n'estan responent; això és una prova del funcionament del nostre estat de dret.” Una al·lusió velada a la seva germana, que l'any vinent haurà d'asseure's al banc dels acusats.

Pel que fa a la corrupció, també va manifestar: “Els ciutadans necessiten estar segurs que el diner públic s'administra per a finalitats legalment previstes; que no hi ha tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que desenvolupar un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se; que no s'enteli el nostre prestigi i la nostra bona imatge al món”, la qual cosa també podria interpretar-se com una referència al seu cunyat Iñaki Urdangarin, que suposadament s'hauria aprofitat del vincle amb la monarquia per fer negocis amb diners públics.

A diferència de la felicitació de Nadal que va difondre la setmana passada, la qual incloïa una frase en castellà i la seva traducció a l'anglès però que obviava qualsevol referència al català, el basc i el gallec –la qual cosa va ser molt criticada–, en aquesta ocasió el monarca va acabar el discurs desitjant “feliz Navidad”, “Eguberri on”, “bon Nadal” i “boas festas”.

LES DATES

02.06.14
Joan Carles I
abdica i deixa el tron a les mans del seu fill Felip, després de 39 anys de regnat.
20.06.14
Felip VI
jura el càrrec al Congrés amb un discurs continuista i en què aposta per una “Espanya unida”.
2
discursos
importants ha pronunciat el nou monarca aquest any, el d'ahir i el de després de la coronació.
3,7
punts
sobre deu va rebre la monarquia per part de la ciutadania en l'enquesta del CIS del juny passat.
Darrera actualització ( Dijous, 25 de desembre del 2014 02:00 )