OPINIÓ

Un termòmetre del 27-S

26/05/15 02:00 LLUÍS FALGÀS

Hi ha partits com ara CiU que després del 24-M no tindran temps de poder digerir el resultat. Ha començat la campanya electoral del 27 de setembre amb una demanda de concreció. Es vol saber amb claredat per què serviran les eleccions que s'han de fer d'aquí a quatre mesos al Parlament de Catalunya, quins pactes postelectorals hi poden haver i, sobretot, quines són les intencions d'unes eleccions que reben nominacions diferents en funció dels partits que s'hi refereixen: plebiscitàries, catalanes, autonòmiques, etc.

Després del 24-M, el panorama en la política catalana no és el mateix avui que el de la setmana passada. De parlar de dretes i esquerres. Avui l'esquerra té més pes. El sobiranisme manté el pes aritmètic, tot i que haurà de potenciar les polítiques socials i acostar-se com sigui als socialistes catalans, que, malgrat la seva pèrdua de pes electoral, no es poden donar per amortitzats.

El president de la Generalitat, Artur Mas, davant del nou panorama, perfila com serà la llista que encapçalarà el 27-S. La primera idea era incloure personatges de l'anomenada societat civil que han defensat arreu i des de fa temps el procés sobiranista. Persones amb el perfil, per exemple, del jutge Santiago Vidal. Cal recordar que abans de les eleccions municipals s'havia insinuat la possibilitat de presentar una llista sense les sigles de CiU. Un fet que no convencia una bona part del partit i que ERC no veia amb bons ulls, com va demostrar en les eleccions europees de l'any passat. Encara avui és difícil d'entendre que dos partits que lluitaven pel mateix objectiu no fessin una aposta conjunta en unes eleccions al Parlament Europeu. Ara, Convergència hi tornarà a insistir i, fins on s'està veient, ERC s'hi resistirà. El periple electoral ha començat. Els resultats no han d'extrapolar-se. Ara bé, les eleccions del 24-M, a banda de votar alcaldes, han de servir com a termòmetre del 27-S.

Darrera actualització ( Dimarts, 26 de maig del 2015 02:00 )