La Moncloa pretén donar una resposta immediata a la publicació al DOG

Sáenz de Santamaría afirma que s'actuarà amb “agilitat i celeritat” per paralitzar la llei i la consulta

Rajoy arriba de la Xina demà, dissabte, a la nit

26/09/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría, ahir, al ple del Congrés dels Diputats Foto: EFE.

“Amb agilitat i celeritat.” L'executiu espanyol està obligat a celebrar un consell de ministres extraordinari per tal que Mariano Rajoy pugui presentar el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei i contra el decret per a la consulta del 9-N de forma immediata, segons va emfasitzat ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. A partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat(DOG), la “maquinària d'Estat” es posarà en marxa per impugnar-ho. “Ja hem vist que per a Mas el temps és molt flexible, però per a nosaltres no”, reblava.

Les reunions que s'hauran de succeir fins arribar al Tribunal Constitucional seran un simple tràmit, atès que la documentació fa dies que està enllestida. El primer pas serà sol·licitar el dictamen de la comissió permanent del Consell d'Estat, forçant els seus membres a una
reunió urgent per tal de donar aparença formal a la petició que se li farà a través del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Possibles dates

Un cop s'hagi lliurat el dictamen, el Consell de Ministres ja podrà reunir-se per instar el cap de l'executiu espanyol a materialitzar la petició d'impugnació de la norma i el decret català. Si bé algunes fons indiquen la possibilitat d'accelerar-ho tot per tenir firmat el recurs demà, dissabte, a la nit, altres assenyalen que resultaria massa precipitat sobretot perquè dependrà de l'hora que surti el DOG.

Per donar el màxim relleu a la reunió ministerial, tot plegat sembla que se celebrarà diumenge perquè sigui Rajoy –que arriba de la Xina entre dissabte al vespre i diumenge a la matinada– qui la presideixi. Pel que pogués ser, Sáenz de Santamaría recordava ahir que abans de sortir de viatge el cap de l'executiu espanyol ho havia deixat tot preparat per si calia actuar en la seva absència.

Finalment, hi ha qui
no descarta que la trobada ministerial s'acabarà produint dilluns al matí, amb el benentès que fins llavors no serà possible presentar el recurs al registre del TC. Tot això, però, amb la
previsió que la publicació al DOG es produeixi demà, dissabte.

Reunió del TC

Mentrestant, un cop arribi a la institució judicial, aquest organisme també haurà de convocar una trobada extraordinària durant la setmana vinent –previsiblement dimarts– per tal d'admetre el recurs i, conseqüentment, suspendre la llei i el decret de consultes per un període màxim de cinc mesos.

Darrera actualització ( Divendres, 26 de setembre del 2014 02:00 )