Urkullu insta Rajoy a avançar cap a la sobirania compartida

Demana que es reformi la Constitució per reconèixer Euskadi com a nació

Reclama al govern espanyol que no “apel·li a la llei” per evitar que la ciutadania pugui expressar lliurement i democràticament el seu futur

26/09/14 02:00 VITÒRIA - REDACCIÓ
El lehendakari, Iñigo Urkullu, ahir, durant la seva primera intervenció en el debat de política general del Parlament de Vitòria Foto: EFE.

El lehendakari Iñigo Urkullu va defensar ahir, durant la seva intervenció en el debat de política general, la reforma de la Constitució per reconèixer Euskadi com a nació. Urkullu, però, va mantenir el discurs de sempre sobre aquest tema i va defensar un nou estatus que no impliqui un “xoc de sobiranies”. En aquest punt, va defensar la sobirania compartida, és a dir, un nou estatus basat en la bilateralitat que permeti a Euskal Herria tenir veu pròpia a Europa.

En la seva intervenció, el lehendakari va fer al·lusió a Escòcia, on, va dir, “ha estat possible arribar a un acord perquè la voluntat democràtica s'expressi en relació amb una qüestió fonamental per al seu futur”· “Des d'un principi democràtic i des d'una posició política, ha estat possible i legal”, va destacar el lehendakari, per recordar que també “ho va ser al Quebec”. Després de fer referència a les consultes d'Escòcia i el Quebec, va instar el govern espanyol a “no apel·lar a la llei” per impedir que la ciutadania pugui expressar lliurement i democràticament el seu futur.

Urkullu va proposar que en “aquest nou temps” s'utilitzi la democràcia per adaptar, de manera pactada, la llei a la voluntat popular”, i no apel·lara a la llei “per evitar que aquesta voluntat es manifesti, com està passant en el cas de Catalunya”. En aquest context, el lehendakari va considerar que “no s'ha d'apel·lar a la Constitució Espanyola com una inamovible cotilla de negació, sinó facilitar-ne l'adequació”. “Apel·lo a l'altura política i a la visió d'estat”, va dir Urkullu, per poder avançar cap a la sobirania compartida.

El discurs d'Urkullu, que va tenir com a eix principal l'economia, va ser durament criticat pels partits de l'oposició, ja que van considerar que no aportava solucions als problemes dels ciutadans i perquè revelava “falta de lideratge”· Pel que fa a la proposta de sobirania compartida feta pel lehendakari, EH Bildu va aprofitar la seva intervenció per expressar el seu compromís “actiu” per “començar a caminar, amb tots els qui vulguin, per aconseguir que Euskal Herria pugui exercir el seu dret a decidir, amb el plantejament d'un full de ruta que permeti recórrer aquest camí de manera efectiva i molt més ràpida que l'actual”.

Darrera actualització ( Divendres, 26 de setembre del 2014 02:00 )